Rusia insistă că nu are planuri de a ataca NATO, dar avertizează împotriva furnizării de avioane F-16 Ucrainei
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri târziu că Rusia nu are planuri agresive față de țările NATO și nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă. Cu toate acestea, a avertizat că avioanele de luptă F-16, dacă vor fi furnizate Ucrainei de către Occident, vor fi doborâte de forțele rusești, relatează Reuters.

Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a declanșat cea mai profundă criză în relațiile Rusiei cu Occidentul de la Criza Rachetelor Cubaneze din 1962.

Într-un discurs adresat piloților forțelor aeriene ruse, Putin a afirmat că alianța militară condusă de SUA s-a extins spre est către Rusia de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, dar că Moscova nu are planuri de a ataca vreun stat NATO.

"Nu avem intenții agresive față de aceste state", a declarat Putin, potrivit unei transcrieri a Kremlinului difuzată joi. "Ideea că vom ataca o altă țară - Polonia, statele baltice, iar cehii sunt, de asemenea, speriați - este o prostie totală. Este doar o aberație."

Kremlinul, care acuză SUA că luptă împotriva Rusiei sprijinind Ucraina cu bani, arme și informații, afirmă că relațiile cu Washingtonul nu au fost niciodată mai proaste.

Întrebat despre avioanele de luptă F-16 pe care Occidentul a promis să le trimită în Ucraina, Putin a declarat că astfel de avioane nu vor schimba situația din Ucraina. "Dacă furnizează F-16, despre asta se vorbește și, aparent, se antrenează piloți, acest lucru nu va schimba situația de pe câmpul de luptă", a spus Putin. "Și vom distruge avioanele la fel cum distrugem astăzi tancuri, vehicule blindate și alte echipamente, inclusiv lansatoare multiple de rachete."

Liderul de la Kremlin a adăugat că avioanele F-16 ar putea, de asemenea, să transporte arme nucleare. "Desigur, dacă vor fi folosite de pe aerodromuri din țări terțe, ele devin pentru noi ținte legitime, oriunde s-ar afla", a subliniat Putin.

Comentariile lui Putin vin ca urmare a declaraţiilor făcute mai devreme în cursul zilei de către ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, în care susținea că avioanele ar trebui să ajungă în Ucraina în lunile următoare. Belgia, Danemarca, Norvegia și Olanda sunt printre țările care s-au angajat să doneze Ucrainei aeronave F-16.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel