Data actualizării:
Data publicării:

"Rusia şi-a perfecţionat abilitatea de a influenţa activ şi pe ascuns alte state"

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Agenţia suedeză de securitate SAPO a anunţat că a identificat mai multe tipuri de ameninţări, informează dpa.

Agenţia suedeză de securitate SAPO a anunţat că se confruntă cu mai multe tipuri de ameninţări comparativ cu ultimii ani, inclusiv cu atacuri cibernetice, acte de spionaj şi potenţiali atacatori jihadişti, informează dpa.

Obiectivul SAPO este de a apăra securitatea naţională şi sistemul de guvernare democratică ale Suediei, de a contracara tentativele de spionaj şi atacurile teroriste.

Nivelul de alertă teroristă la scară naţională se menţine la trei, pe o scară de până la cinci, a precizat directorul SAPO, Klas Friberg, în prezentarea raportului anual al agenţiei sale.

În prezentarea sa generală, Friberg susţine că "Rusia în special şi-a perfecţionat abilitatea de a influenţa activ şi pe ascuns alte state". Provocările la adresa securităţii Suediei pleacă de la atacuri cibernetice şi ajung până la recrutări de agenţi.

Cetățean suedez acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Recent, un cetăţean suedez a fost plasat în arest preventiv în baza unor suspiciuni conform cărora el ar fi spionat pentru Rusia. În ultimii ani, suspectul a lucrat în calitate de consultant în domeniul IT şi ştiinţelor informatice.

China este o altă putere străină care şi-a intensificat activităţile, a declarat Daniel Stenling, şeful departamentului de contraspionaj al SAPO, menţionând tentative de a obţine informaţii sensibile cu privire la economia şi tehnologia din Suedia, precum şi acţiuni de spionaj împotriva refugiaţilor.

Potrivit lui Friberg, SAPO nu a găsit dovezi privind tentative de ingerinţă în alegerile generale care au avut loc în Suedia în septembrie.

Amenințarea jihadistă

SAPO a adăugat că ameninţarea din partea jihadiştilor şi a mişcărilor islamiste ce promovează violenţa se menţine la acelaşi nivel ca anul trecut şi rămâne cea mai mare ameninţare în termeni de potenţiale atacuri.

Din 2012, în jur de 300 de persoane au plecat din Suedia pentru a se ralia unor grupări jihadiste precum Stat Islamic (SI), majoritatea în Irak şi Siria, potrivit estimărilor SAPO.

Oricum, grupările de extremă dreapta constituie un motiv de îngrijorare pe termen lung, adaugă agenţia suedeză de securitate.

Vezi și: NATO îngrijorată de spionajul Huawei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel