Rusia expulzează 6 diplomați britanici pentru că ”au fost găsite semne de spionaj și sabotaj”
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Au fost expulzați șase diplomați britanici din Rusia.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Ana Birchall a înlăturat o firmă chinezească, acuzată de spionaj în SUA, care ar fi blocat construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă - VIDEO

Serviciul rus de securitate FSB a declarat vineri că a revocat acreditarea a șase diplomați britanici la Moscova ale căror acțiuni au arătat semne de spionaj și sabotaj.

Ambasada Marii Britanii la Moscova nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

FSB, principala agenție succesoare a KGB-ului sovietic, a declarat că deține documente care arată că un departament al Ministerului de Externe britanic din Londra, responsabil pentru Europa de Est și Asia Centrală, coordona ceea ce a numit „escaladarea situației politice și militare” și avea sarcina de a asigura înfrângerea strategică a Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.

„Astfel, faptele dezvăluite oferă motive pentru a considera că activitățile diplomaților britanici trimiși la Moscova de către direcție amenință securitatea Federației Ruse”, a declarat FSB într-un comunicat.

„În acest sens, pe baza documentelor furnizate de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și ca răspuns la numeroasele măsuri neprietenoase luate de Londra, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, în cooperare cu agențiile implicate, a încetat acreditarea a șase membri ai departamentului politic al Ambasadei Marii Britanii la Moscova, în acțiunile cărora au fost găsite semne de spionaj și sabotaj”, a precizat acesta.

Diplomații au fost expulzați

Cei șase diplomați au fost numiți la televiziunea rusă de stat, care a prezentat și fotografii ale acestora.

„Englezii nu au luat în considerare indicațiile noastre cu privire la necesitatea de a pune capăt acestei practici (de a desfășura activități de informații în interiorul Rusiei), așa că am decis să îi expulzăm pe cei șase pentru început”, a declarat un angajat al FSB pentru canalul de televiziune de stat Rossiya-24.

FSB a declarat că Rusia va cere altor diplomați britanici să se întoarcă acasă mai devreme dacă se constată că sunt implicați în activități similare.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, citată de agenția de presă de stat TASS, a declarat că activitățile ambasadei britanice la Moscova au depășit cu mult convenția diplomatică și a acuzat-o de desfășurarea unei activități deliberate menite să dăuneze poporului rus.

Rusia și China în Europa

În Europa, prietenia „fără limite” dintre China și Rusia este pusă la încercare. 

Operațiunile de spionaj ale Beijingului și Moscovei, inclusiv recrutarea de agenți, se suprapun din ce în ce mai mult în cadrul Uniunii Europene, a declarat pentru POLITICO un înalt oficial european din domeniul serviciilor de informații.

Analiști în domeniul securității atrag atenția asupra încercărilor tot mai mari ale Beijingului de a influența afacerile Uniunii Europene. 

Cele două puteri, care au promis un parteneriat de anvergură, dar nu sunt oficial aliate, împărtășesc scopuri similare de subminare a Occidentului, slăbire a sprijinului pentru Ucraina și divizare a democrațiilor liberale, a declarat oficialul, Michal Koudelka, șeful agenției interne de informații din Republica Cehă.

Citește în continuare aici: Cum se suprapun operațiunile de spionaj ale Chinei și Rusiei în Europa. Prietenia „fără limite”, pusă la încercare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel