Rusia exclude un război nuclear. Ce transmite Ministerul de Externe
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (geralt)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (geralt)
Ministerul de Externe al Rusiei transmite că un război nuclear este exclus. 

Rusia este pe deplin devotată declaraţiei liderilor celor "cinci" ţări nucleare cu privire la inadmisibilitatea declanşării unui război nuclear, se precizează într-o declaraţie a directorului Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armelor din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, Vladimir Ermakov, rostită, marţi, în cadrul şedinţei Primei Comisii a Adunării Generale a ONU. Textul a fost citit de adjunctul şefului Departamentului, Konstantin Voronţov, conform Rador.

"Actuala sesiune a Primei Comisii se desfăşoară în circumstanţele extraordinare ale unei grave crize de securitate internaţională. Aceste circumstanţe sunt provocate de un grup de ţări care pretind la exclusivitate, care s-au dovedit incapabile să facă faţă durerilor fantomă ale trecutului colonial şi continuă să-şi împingă în mod agresiv aspiraţiile egoiste, contrar principiului indivizibilităţii securităţii şi intereselor fundamentale ale altor state şi popoare" - a subliniat Ermakov.

Statele NATO ar avansa în vederea unu conflict deschis, susțin rușii

"O astfel de politică distructivă a exacerbat riscurile în sfera stabilităţii strategice, a stimulat dezvoltarea unor crize pe mai multe direcţii, care au consecinţe deplorabile pentru întreaga comunitate mondială, în special pentru ţările în curs de dezvoltare" - a declarat acesta.

"Considerăm ca una dintre cele mai importante sarcini în acest context menţinerea angajamentului tuturor celor cinci ţări nucleare faţă de postulatul inadmisibilităţii oricărui război între ţările posesoare de arme nucleare, care a fost reflectat în declaraţia comună din ianuarie a liderilor puterile nucleare" - a spus diplomatul rus. "Rusia este pe deplin angajată acestuia" - a continuat Ermakov. "Este evidentă iresponsabilitatea cursului distructiv al ţărilor NATO, în frunte cu SUA, spre confruntarea deschisă cu Rusia în Ucraina şi balansarea până în pragul unui conflict armat direct, care poate duce la escaladarea ulterioară până la o ciocnire militară a puterilor nucleare cu consecinţe îngrozitoare. O astfel de evoluţie a evenimentelor trebuie prevenită" - a subliniat şeful pentru Neproliferare şi Controlul Armelor din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei.

Moscova consideră că dacă Kievul respinge negocierile, conflictul din Ucraina nu se va termina

Kremlinul a transmis marţi că operaţiunea militară specială a armatei ruse în Ucraina nu se va termina dacă Kievul respinge în continuare negocierile, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret ce declară imposibile negocierile cu preşedintele rus Vladimir Putin şi se declară dispus la un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte al Rusiei, relatează Reuters.

Vom aştepta fie ca actualul preşedinte (Zelenski) să-şi schimbe poziţia, fie ca viitorul preşedinte (ucrainean) să-şi schimbe poziţia în interesul poporului ucrainean, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov.

Întrebat despre relatările din presă conform cărora Rusia s-ar pregăti să demonstreze că este pregătită să folosească arme nucleare în conflictul său cu Ucraina, Peskov a răspuns că preşedinţia rusă nu doreşte să ia parte la retorica nucleară răspândită de puterile occidentale şi de organizaţiile mass-media. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel