Data publicării:

Rusia, după informațiile despre cererea Poloniei de a pompa petrol rusesc în 2023: Un teatru al absurdului

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Grecia şi Bulgaria discută construirea unei conducte petroliere care ar putea ajunge şi la Constanţa / Foto: Pixabay, de John
Grecia şi Bulgaria discută construirea unei conducte petroliere care ar putea ajunge şi la Constanţa / Foto: Pixabay, de John

Rusia a reacționat după informațiile despre cererea Poloniei de a pompa petrol rusesc în 2023.

Solicitarea Poloniei de furnizare de petrol rusesc în 2023, după declarațiile în care a anunțat că intenționează să oprească achizițiile, este un "teatru al absurdului", a declarat viceprim-ministrul rus Alexander Novak, scrie Interfax.

"Credem că acesta este un teatru al absurdului – ceea ce fac ei", a comentat el despre informația conform căreia Polonia a solicitat furnizarea a 3 milioane de tone de petrol rusesc prin conducta de petrol Druzhba în 2023.

Totodată, el a menționat că nu deține informații oficiale în acest sens.

"Ne uităm doar din mass-media", a spus Novak reporterilor.

Polonia și-a anunțat intenția de a nu mai cumpăra petrol prin conducte petroliere din Rusia, dar în mod oficial sancțiunile nu includ o interdicție a furnizării de materii prime prin conducte. La mijlocul lunii noiembrie, ziarul Kommersant, citând o sursă din partea rusă, a scris că compania de stat poloneză Orlen a solicitat Transneft să primească 3 milioane de tone de petrol rusesc prin conducta Druzhba în 2023.

Statele membre UE, acord pe plafonarea preţului petrolului livrat de Rusia. Cât va costa barilul

Preţul petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe a fost stabilit la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol, relatează AFP.

Această înţelegere fusese convenită joi de UE, în coordonare cu aliaţii din G7, în special SUA şi Marea Britanie, dar Polonia nu îşi dăduse acordul, cerând stabilirea unui plafon mai redus, unele surse menţionând 30 de dolari pe baril. În final, Varşovia a acceptat vineri plafonul de 60 de dolari barilul, scrie Agerpres.

Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă şi care intră în vigoare luni. Concret, prin această plafonare UE interzice companiilor europene implicate în livrarea petrolului rusesc pe cale maritimă (companii de transport, de asigurări etc.) să-şi ofere serviciile dacă petrolul livrat depăşeşte pragul de 60 de dolari barilul.

Măsura stabilită de UE prevede stabilirea unui prag de 5% sub preţul pieţe

Cotaţia petrolului rusesc în prezent este de circa 65 de dolari barilul, aşadar această măsură va avea cel puţin deocamdată un impact limitat asupra exporturilor ruseşti de petrol. Pentru situaţia în care preţul petrolului rusesc ar scădea sub 60 de dolari barilul, măsura stabilită de UE prevede stabilirea unui prag de 5% sub preţul pieţei, astfel încât Rusia să nu fie totuşi determinată să-şi sisteze exporturile de petrol, perturbând astfel piaţa şi antrenând o creştere a cotaţiilor petrolului care mai departe prin efectele sale să afecteze economiile occidentale.

Cu toate acestea, unii experţi se tem de o destabilizare a pieţei mondiale a petrolului, o necunoscută fiind şi reacţia ţărilor OPEC. De partea sa, Rusia a avertizat deja că nu va livra petrol ţărilor care îi impun plafoane tarifare. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel