Rusia, deranjată de pregătirile militare din Norvegia: ”Orice acțiune neprietenoasă va fi urmată de un răspuns oportun și adecvat”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Rusia percepe pregătirile militare ale Norvegiei în apropierea granițelor sale ca pe un curs privind escaladarea tensiunilor în regiune, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un briefing de miercuri.

"Bazele militare străine au apărut de fapt în Norvegia în mod permanent. Infrastructura corespunzătoare a fost modernizată, se achiziționează echipamente moderne, iar Oslo se numără acum printre cei mai activi susținători ai implicării NATO în Arctica, în apropierea granițelor ruse, ca urmărirea deliberată de către Oslo a unui curs distructiv către escaladarea tensiunilor în regiunea euro-arctică și distrugerea finală a relațiilor ruso-norvegiene”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un briefing de miercuri, potrivit TASS.

Zakharova a adăugat că aceasta nu a fost alegerea Moscovei. ”Rusia este întotdeauna deschisă unui dialog sincer și respectuos reciproc, dar orice acțiune neprietenoasă va fi urmată de un răspuns oportun și adecvat”, a spus diplomatul.

Ministerul rus de Externe: Trimiterea de arme în Ucraina crește riscul implicării europene

”Asistența militară din partea Uniunii Europene către Ucraina crește riscul implicării UE în conflict”, a spus purtătoarea de cuvânt a ministrului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un briefing de presă, potrivit Agenzia Nova.

”Țările NATO, de parcă ar fi în competiție între ele, continuă să pompeze arme și muniție regimului de la Kiev, să-i furnizeze informații, să antreneze soldați ai regimului de la Kiev și să dea linii directoare cu privire la desfășurarea ostilităților, astfel apropiindu-se de linia periculoasă a unei confruntări militare directe cu Rusia”, a spus Zakharova.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că asistența militară totală a Occidentului pentru Ucraina a fost deja de 42,3 miliarde de dolari, din care mai mult de jumătate provine din Statele Unite.

Zakharova a subliniat că țările ”care alocă sume atât de uriașe de bani și furnizează arme regimului de la Kiev sunt donatorii, sponsorii acestei activități extremiste”. Prin urmare, țările NATO încearcă să ”învinovățească pe oricine pentru a abate suspiciunea de la sine”, a conchis purtătorul de cuvânt.

Rusia vrea discuții față în față cu SUA, privind armele nucleare

Rusia a declarat joi că studiază posibilitatea unei întâlniri față în față între negociatorii ruși și americani cu privire la un tratat de referință pentru controlul armelor nucleare, scrie Reuters.

Într-o ședință de informare la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Rusia este deschisă să reînnoiască inspecțiile în temeiul Tratatului Noul START și să ia în considerare posibilitatea unor întâlniri în persoană ale unei comisii mixte a reprezentanților Statelor Unite și Rusiei. Inspecțiile fizice în temeiul tratatului au fost suspendate din 2020, inițial ca urmare a pandemiei de coronavirus.

"Se ia în considerare subiectul reluării lor. Se studiază posibilitățile de organizare a unei sesiuni față în față a comisiei consultative bilaterale", a spus Zakharova joi. 

Tratatul stabilește limite ale numărului de arme nucleare pe care fiecare parte le poate avea și subliniază termenii pentru verificarea și inspecția arsenalelor nucleare ale celeilalte părți.

Moscova a declarat în august că are în vedere o nouă ședință a comisiei, precum și o posibilă reluare a negocierilor pentru prelungirea tratatului, unul dintre puținele acorduri diplomatice majore care rămân în vigoare între Moscova și Washington, în condițiile în care relațiile s-au prăbușit din cauza războiului din Ucraina, declanșat de Putin.

"Telefonul roşu" între Washington şi Moscova s-a încins. Comunicaţiile de criză au fost reluate

Nu este vorba de un 'telefon roşu' ca în filme, însă comunicaţiile de criză între Washington şi Moscova, deschise în timpul Războiului Rece, au fost reluate pe fondul ameninţărilor ruse de a folosi arme nucleare în Ucraina, notează France Presse, care expune un scurt istoric al acestei legături de comunicare între SUA şi Rusia. Citiți mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel