Data publicării:

Rusia dă vina pe SUA pentru atacul mortal cu rachete asupra Crimeei

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Duminică, Rusia a declarat că SUA poartă responsabilitatea pentru un atac cu rachete ucrainean asupra Crimeei anexate de Rusia, despre care a spus că a ucis patru persoane, inclusiv doi copii, și a rănit peste 100.

O rachetă a explodat deasupra unei zone de plajă din orașul Sevastopol, aruncând schije asupra oamenilor care se relaxau acolo, au declarat oficialii numiți de Rusia.

Ministerul rus al apărării a declarat că Washingtonul și Kievul poartă „responsabilitatea pentru un atac deliberat cu rachete asupra locuitorilor pașnici”, folosind rachete ATACMS furnizate de SUA.

Guvernatorul Sevastopolului, Mikhail Razvozhayev, a declarat inițial într-un video pe Telegram că atacul a ucis trei copii și doi adulți și a rănit aproape 120 de persoane.

Ulterior, el a revizuit bilanțul la patru morți și 151 de persoane care necesitau îngrijiri medicale, dintre care 82 au fost spitalizate.

Președintele rus Vladimir Putin a sunat pentru a „își exprima condoleanțele”, a adăugat Razvozhayev.

Orașul-port de la Marea Neagră și baza navală de pe peninsula Crimeea au fost anexate de Rusia în 2014, dar sunt încă recunoscute internațional ca parte a Ucrainei.

Sevastopolul este atacat regulat de Ucraina, dar atacul de duminică a fost neobișnuit de mortal. Razvozhayev a spus că atacul a lovit Uchkuyevka, o zonă cu plaje nisipoase și hoteluri.

Videoclipuri postate pe rețelele sociale au arătat oameni fugind de pe plajă în timp ce explozile aveau loc și oameni în costume de baie purtând o targă. AFP nu a putut verifica autenticitatea acestora.

Un canal local de știri pe Telegram, ChP Sevastopol, a citat martori care au spus că o femeie în vârstă a fost ucisă în timp ce înota în mare.

Washingtonul a spus în aprilie că a furnizat sisteme de rachete ATACMS cu rază mai lungă de acțiune către Kiev, care a cerut de mult timp aliaților arme care să îi permită să lovească Rusia mai departe de liniile frontului.

Nici SUA, nici Ucraina nu au comentat asupra atacului de la Sevastopol.

‘Act Terorist’


Comitetul de anchetă, care investighează crimele majore, a declarat că deschide o investigație pentru „un act terorist.”

Guvernatorul a spus că Ucraina a lansat cinci rachete pe care apărarea aeriană rusă le-a interceptat deasupra mării, dar fragmentele au căzut pe țărm, rănind oamenii.

Razvozhayev a spus că schijele au lovit zone de plajă din nordul orașului și au incendiat o casă și o pădure.

O declarație a Ministerului Apărării rus a spus că Ucraina a comis un „atac terorist asupra infrastructurii civile din Sevastopol cu rachete tactice ATACMS furnizate de SUA încărcate cu focoase cu dispersie.”

Ministerul a spus că patru rachete au fost doborâte, dar a cincea și-a schimbat traiectoria după ce a fost interceptată „cu focosul explodând în aer deasupra orașului.”

A adăugat că „toate misiunile de zbor pentru rachetele ATACMS americane sunt introduse de specialiștii americani pe baza propriilor date de recunoaștere prin satelit ale SUA.

„Astfel de acțiuni nu vor rămâne fără răspuns,” a spus ministerul.

Armata ucraineană nu a comentat asupra atacului, care a venit la o zi după ce o bombă ghidată rusească a lovit un bloc de apartamente din orașul Harkov, ucigând două persoane și rănind peste 50.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel