Rusia dă lecții Republicii Moldova privind libertatea presei
Federația Rusă a început să dea lecții Republicii Moldova în ceea ce privește libertatea presei.
Rusia, un ”etalon” atunci când vine vorba despre libertatea presei, critică autoritățile de la Chișinău pentru presiuni asupra resurselor media independente și de opoziție. Într-un comunicat, Moscova a denunțat ”degradarea” presei din Republicii Moldova și cere guvernării să-și revizuiască politica în raport cu drepturile și libertățile populației.
”Continuăm să urmărim îndeaproape starea din Republica Moldova, care este aproape de noi și unde locuiesc un număr mare de compatrioți de-ai noștri. Degradarea libertății presei în acea țară este o problemă serioasă. Autoritățile moldovenești au făcut presiuni asupra resurselor mass-media independente și ale opoziției. Spațiul informațional este curățat de opinii și aprecieri inacceptabile guvernului” se arată în comunicat.
Ministerul rus de Externe critică amenzile aplicate posturilor TV rusești retransmise în Republic Moldova.
”Apare o întrebare. În ce măsură politica dusă de Chișinău în sfera informațională se corelează cu aderarea sa declarată la ”valorile democratice”, inclusiv libertatea de exprimare, mass-media și libertatea de exprimare? Facem apel la autoritățile Republicii Moldova să-și revizuiască politica de restrângere a drepturilor și libertăților fundamentale ale propriilor cetățeni și să ia măsurile necesare pentru a le respecta pe deplin”, a mai declarat Ministerul rus de Externe.
Moscova a comentat și decizia Curții Constituționale, la patru luni de la interzicerea panglicii Sf. Gheorghe, de a solicita opinia Comisiei de la Veneția în raport cu acest subiect.
”Din păcate, în condițiile actuale, nu se poate conta pe faptul că Comisia de la Veneția, care a manifestat în repetate rânduri o abordare partizană și politizată, va trata în mod responsabil și imparțial examinarea cererii Curții Constituționale a Republicii Moldova” se arată în comunicatul citat.
E straniu cum Moscova, care a nimicit practic presa liberă prin interzicerea jurnaliștilor care nu laudă Kremlinul, critică lupta Chișinăului împotriva propagandei și dezinformării. Asta în contextul în care toată presa și ONG-urile incomode regimului lui Putin sunt calificate drept ”agenți străini” și scoși în afara legii, scrie Deschide.
Rusia avertizează în legătură cu posibila confiscare a activelor sale. Negocieri pentru un schimb de prizonieri
Orice posibilă confiscare a activelor ruseşti de către Statele Unite va distruge complet relaţiile bilaterale ale Moscovei cu Washingtonul, a declarat sâmbătă şeful Departamentului pentru America de Nord din cadrul Ministerului rus de Externe, citat de TASS - transmite Reuters.
Relaţiile Rusiei cu Occidentul s-au deteriorat brusc de când Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, la 24 februarie, în ceea ce a numit "operaţiune militară specială", scrie Agerpres.
Occidentul a răspuns prin sancţiuni economice, financiare şi diplomatice fără precedent, inclusiv prin îngheţarea a aproximativ jumătate din rezervele de aur şi de valută ale Rusiei, care se ridicau la aproape 640 de miliarde de dolari înainte de 24 februarie.
Înalţi oficiali occidentali, între care şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, au sugerat confiscarea rezervelor îngheţate pentru a ajuta la finanţarea viitoarei reconstrucţii a Ucrainei.
Îi avertizăm pe americani cu privire la consecinţele dăunătoare ale unor astfel de acţiuni care vor afecta permanent relaţiile bilaterale, ceea ce nu este nici în interesul lor, nici în interesul nostru, a declarat Alexandr Darciev într-un interviu pentru TASS. Nu a fost imediat clar la ce active se referea acesta (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News