Data publicării:

Rusia, cutremurată de pușcăriașii care umblă liberi pe străzi după ce au luptat în Ucraina

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Femeile din Rusia se tem pentru viețile lor în momentul în care pușcăriașii care au luptat în război au fost grațiați.

Femeile ruse trăiesc în frică după eliberarea ucigașilor condamnați pentru a lupta pentru Wagner. Există îngrijorarea că deținuții care se întorc în societate după ce au luptat în Ucraina vor aduce „un val de crimă, viol și violență domestică”, transmite The Guardian.

Cazul Verei Pekhteleva, ucisă de fostul ei iubit în 2020, a fost atât de oribil încât chiar și în Rusia, unde violența împotriva femeilor este adesea ignorată, a provocat un scandal mediatic. Vladislav Kanyus a torturat-o pe Pekhteleva timp de ore înainte să moară; vecinii au sunat de mai multe ori la poliție pentru a raporta țipete îngrozitoare care veneau din apartamentul de alături, dar poliția nu a venit. La proces, s-a aflat că Pekhteleva avea 111 răni pe corp.

Condamnat la 17 ani de închisoare, dar liber după doar nouă luni

Vara trecută, un tribunal din Siberia l-a condamnat pe Kanyus la 17 ani de închisoare pentru crimă. Membrii familiei Pekhteleva au fost dezamăgiți că judecătorul a respins acuzațiile suplimentare de viol și privare ilegală de libertate, dar au răsuflat ușurați că acuzația de crimă îl va ține pe Kanyus după gratii timp de 17 ani.

Nouă luni mai târziu, la mijlocul lunii mai, mama Pekhteleva a primit două fotografii de la un cont anonim pe WhatsApp. Ele arătau un bărbat în uniformă militară și erau însoțite de un mesaj: „Kanyus este liber și luptă în Ucraina.”

„Nu-mi venea să cred ce văd, am încercat să o liniștesc, am încercat să spun că nu e el, că e Photoshop. Dar ne-am dat seama repede că era chiar el”, a spus Vladimir Pekhtelev, unchiul Verei, într-un interviu telefonic din orașul siberian Kemerovo.

Care a fost înțelegerea cu Wagner

Se pare că Kanyus este unul dintre zecile de mii de prizonieri ruși eliberați mai devreme pentru a lupta în Ucraina. Majoritatea lor au ajuns să lupte pentru grupul Wagner, armata privată condusă de Yevgeny Prigozhin, care în iunie s-a răzvrătit și a declanșat o revoltă armată care a zguduit sistemul politic rusesc înainte să fie oprit.

Ca parte a înțelegerii, deținuților li s-a spus că dacă luptau timp de șase luni și supraviețuiau, ar fi putut să se întoarcă la viața normală fără să-și ispășească restul pedepselor. Mai târziu, prizonieri au fost eliberați și pentru a lupta pentru armata regulată rusă și pentru alte formațiuni similare Wagner care luptau cu rușii în Ucraina.

Cum sunt transferați cei care vor să lupte

Când familia Pekhtelev făcut o cerere oficială autorităților penitenciare pentru a-l localiza pe Kanyus, li s-a spus că acesta fusese transferat la serviciul penitenciar al regiunii Rostov, care se învecinează cu Ucraina, și dispăruse. Activiștii spun că aceasta este o urmă administrativă tipică pentru un prizonier recrutat pentru a lupta în Ucraina; nu există alte motive plauzibile pentru un transfer la Rostov.

„Nimeni nu ne poate spune cum a fost eliberat, nimeni nu ne-a dat niciun răspuns, nicio explicație”, a spus Pekhtelev.

Kaynus este viu și se află în libertate

 

Nu se știe dacă Kanyus încă luptă, dar se pare că este încă în viață, deoarece a postat actualizări regulate pe un cont pe VKontakte, o rețea socială rusă. Contul său are sloganul: „Nu există cu adevărat alegerea corectă, există doar alegerea pe care o faci și consecințele ei.”

Consecințele deciziei de a-i permite lui Prigozhin să construiască o armată privată de prizonieri au devenit clare când a lansat revolta sa eșuată. Dar pe lângă impactul politic, experimentul lui Putin cu Prigozhin va avea probabil un impact social semnificativ asupra Rusiei pentru mulți ani de acum înainte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel