Rusia cumpără milioane de rachete și obuze din Coreea de Nord, fiind constrânsă de sancțiunile Occidentului
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pixabay, de Victoria_Borodinova
Foto: Pixabay, de Victoria_Borodinova
Ministerul rus al Apărării este în proces de cumpărare a milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru a sprijini invadarea Ucrainei, potrivit unei descoperiri a serviciilor de informații americane.

Un oficial american, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat luni că faptul că Rusia se îndreaptă către Coreea de Nord a demonstrat că „armata rusă continuă să sufere din cauza lipsurilor severe de aprovizionare în Ucraina, din cauza controalelor și sancțiunilor la export”.

Oficialii serviciilor de informații americane cred că rușii ar putea căuta să achiziționeze echipamente militare suplimentare nord-coreene în viitor. Descoperirea informațiilor a fost raportată pentru prima dată de New York Times.

Descoperirea vine după ce administrația Biden a confirmat recent că armata rusă a primit, în august, drone fabricate în Iran pentru a fi folosite pe câmpul de luptă din Ucraina.

Casa Albă a declarat săptămâna trecută că Rusia s-a confruntat cu probleme tehnice la dronele din seria Mohajer-6 și Shahed.

Coreea de Nord a încercat să strângă relațiile cu Rusia, în urma sancțiunilor. Regimul a învinuit SUA pentru criza din Ucraina și a susținut că „politica hegemonică” a Occidentului justifică acțiunea militară a Rusiei în Ucraina pentru a se proteja.

Nord-coreenii au arătat interes pentru a trimite muncitori în construcții pentru a ajuta la reconstruirea teritoriilor ocupate de ruși în estul țării.

Ambasadorul Coreei de Nord la Moscova s-a întâlnit recent cu reprezentanții a două teritorii separatiste susținute de Rusia din regiunea Donbas din Ucraina și și-a exprimat optimismul cu privire la cooperarea în „domeniul migrației forței de muncă”, invocând relaxarea controalelor la frontierele țării sale.

În iulie, Coreea de Nord a devenit singura națiune, în afară de Rusia și Siria, care a recunoscut republicile autoproclamate din Lugansk și Donețk, aliniindu-se în continuare cu Rusia în privința conflictului din Ucraina.

Pus la colț de lumea liberă, Putin își pune nădejdea pe prietenia cu dictatorii. Liderul Kremlinului doreşte ca Rusia şi Coreea de Nord să îşi extindă relaţiile bilaterale

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis liderului nord-coreean Kim Jong Un că cele două ţări îşi vor "extinde relaţiile bilaterale cuprinzătoare şi constructive prin eforturi comune", a informat luni presa de stat de la Phenian, transmite Reuters.

Într-o scrisoare adresată liderului Kim Jong Un cu ocazia sărbătoririi zilei eliberării Coreei de Nord, preşedintele Putin a spus că legături bilaterale mai strânse ar fi în interesul ambelor ţări şi ar contribui la consolidarea securităţii şi a stabilităţii în peninsula coreeană şi în regiunea Asiei de Nord-Est, conform informaţiilor difuzate de agenţia nord-coreeană de presă KCNA.

De asemenea, liderul nord-coreean i-a trimis o scrisoare preşedintelui rus în care îi comunică că prietenia ruso-coreeană a fost creată în cel de-al doilea război mondial odată cu victoria asupra Japoniei, care ocupase peninsula coreeană.

"Cooperarea strategică şi tactică, sprijinul şi solidaritatea" dintre cele două ţări a atins de atunci un nou nivel în eforturile comune de a se opune ameninţărilor şi provocărilor din partea forţelor militare ostile, a spus Kim în scrisoare sa. KCNA nu a identificat care ar fi aceste forţe ostile, dar, de obicei, acest termen se referă la Statele Unite şi aliaţii săi.

Kim Jong Un a prezis că această cooperare va creşte pe baza unui acord semnat în 2019, când s-a întâlnit cu preşedintele Putin.

Coreea de Nord a recunoscut în iulie drept state independente cele două republici separatiste din estul Ucrainei susţinute de Rusia, iar oficialii au luat în discuţie perspectiva ca muncitori nord-coreeni să fie trimişi în aceste zone pentru a ajuta în domeniul construcţiilor sau ca forţă de muncă în alte sectoare.

Ucraina, care rezistă unei invazii ruse descrise de Moscova drept "operaţiune militară specială", a rupt imediat relaţiile cu regimul de la Phenian după această recunoaştere, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel