Rusia crede că avioanele americane F16 care ajung în Ucraina ar putea fi dotate cu arme nucleare
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
SUA vor trimite avioane F16 în Ucraina, dar Rusia afirmă că acestea ar putea fi dotate cu arme nucleare. 

"Trebuie să ţinem cont de faptul că una dintre modificările F-16 permite 'găzduirea' de arme nucleare", a spus Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, într-un discurs la o bază militară din Duşanbe, în Tadjikistan, potrivit informaţiilor furnizate pe site-ul Ministerului rus de Externe.

La polul opus, americanii au venit cu replici acide. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că "scopul furnizării de avioane de luptă avansate este de a ajuta Ucraina să se apere, să îşi apere spaţiul aerian şi integritatea teritorială, punct. Dacă nu înţeleg asta, atunci sunt nuli ca strategi şi planificatori militari".

De asemenea, Kirby i-a transmis lui Lavrov direct că "dacă eşti îngrijorat de capacităţile militare ucrainene, atunci ar trebui să vă luaţi trupele şi să părăsiţi Ucraina", conform Agerpres.

Preşedintele american Joe Biden, aflat la summitul G-7 de la Hiroshima, în Japonia, i-a asigurat pe interlocutorii săi că susţine "o iniţiativă comună vizând antrenarea de piloţi ucraineni pe avioane de luptă de generaţia a patra, inclusiv F-16", a afirmat sursa.

Joe Biden, care orchestrează răspunsul occidental în faţa Rusiei, se confruntă cu o presiune crescândă de a autoriza trimiterea de avioane de vânătoare americane F-16 Ucrainei, nu de către SUA, ci de alte ţări care dispun de astfel de avioane, notează AFP.

"Pe perioada antrenamentului, lunile următoare, coaliţia noastră de state participante la acest efort va decide când să furnizeze avioanele, câte şi cine", a menţionat responsabilul.

Formularea sa - "când" şi nu "dacă" - este semnalul cel mai favorabil din partea Statelor Unite, până acum, în privinţa livrării acestor avioane, insistent cerute de Kiev, mai notează AFP, conform Agerpres.

VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel