Data publicării:

Rusia continuă să „sancționeze” Occidentul. Mai mulți oficiali din SUA trec pe lista neagră a Kremlinului

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay, de ThePixelman
Foto: Pixabay, de ThePixelman

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, luni seară, noi sancţiuni împotriva unor oficiali din Statele Unite, care vor avea interdicţii de a pătrunde pe teritoriul Rusiei.

Printre persoanele sancţionate luni se numără secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, secretarul Energiei, Jennifer Granholm, şi directorul operatorului de sateliţi OneWeb, Neil Masterson. De asemenea, Moscova l-a sancţionat pe directorul companiei Universal Pictures şi pe cel al agenţiei de evaluare financiară Fitch.

„Sunt introduşi pe lista sancţiunilor 61 de cetăţeni americani care deţin funcţii de conducere în domeniul industriei militare, platformelor mediatice şi agenţiilor de evaluare, dar şi din industria aeronautică şi navală", anunţă Ministerul de Externe de la Moscova, citat de cotidianul Le Figaro.

În mai, Rusia a sancţionat 963 de personalităţi din SUA, inclusiv pe preşedintele Joseph Biden.

Bătălia pentru Severodonețk. Zelenski recunoaște că rușii au avantajul numeric, dar spune că Ucraina are „toate șansele“ să riposteze

Președintele Zelenski a venit cu detalii referitoare la luptele din orașul Severodonețk, aflat în prima linie a războiului dintre Ucraina și Rusia.

Forțele ruse au un avantaj numeric acolo, dar Ucraina are „toate șansele” să riposteze, spune el, potrivit comentariilor citate de agenția de presă Reuters.

Referindu-se la regiunea Donba la o scară mai largă, Zelenski a spus că situația ar putea deveni foarte dificilă pentru Ucraina dacă Rusia obține câștiguri suplimentare.

Zelenski a fost citat în timpul unei conferințe de presă spunând că situația este „amenințătoare” și în sud, deoarece Rusia dorește să ocupe orașul Zaporizhzhia, conform BBC.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, luni, că, în cazul în care NATO va continua să ofere Ucrainei armament, armata rusă va avansa şi mai mult în estul Ucrainei.

"Cu cât Occidentul oferă Ucrainei sisteme de artilerie cu rază mai lungă de acţiune, cu atât vom împinge mai mult linia frontului de unde neonaziştii pot ameninţa Federaţia Rusă", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de BBC News.

Rusia susţine că unul dintre obiectivele intervenţiei militare în Ucraina este înlăturarea regimului "neonazist", dar acuzaţiile sunt respinse de Administraţia Volodimir Zelenski şi de aliaţii occidentali.

Statele Unite şi Marea Britanie vor să furnizeze Ucrainei sisteme de artilerie cu raze de acţiune de până la 80 de kilometri, deşi preşedintele Zelenski cere rachete cu raze de acţiune de sute de kilometri.

Washingtonul nu vrea să ofere armatei ucrainene sisteme de artilerie cu raze de acţiune de până la 300 de kilometri, pentru a evita atacarea poziţiilor de pe teritoriul Rusiei şi amplificarea conflictului, notează Mediafax.

Tot mai mulți civili sunt gata să fugă din Donețk. Pleacă şi cei care s-au încăpăţânat, la început, să părăsească zona de conflict

Din ce în ce mai mai mulți civili sunt acum gata să părăsească Donețk-ul, zonă cu victime înregistrate „aproape în fiecare zi", spune şeful administraţiei militare regionale.

Un număr tot mai mare de civili sunt acum pregătiți să se evacueze din regiunea Donețk, controlată de Ucraina, a declarat luni Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk, la televiziunea ucraineană. „Oamenii care nu au încercat și nu au vrut să plece la început, când era mai sigur, pleacă acum. Îi evacuăm atât din așezările de pe linia frontului, cât și din orașele Bakhmut, Soledar și Slovyansk. Acum ritmul a crescut", a spus el.

O echipă CNN aflată luni în estul Ucrainei a văzut cozi lungi de mașini civile care se îndreptau spre vest din porțiunea controlată de Ucraina din regiunea Donețk. „În fiecare zi evacuăm oameni, chiar și de pe linia frontului. Acest lucru este mult mai dificil de făcut în timpul bombardamentelor, pentru că deplasarea unui autobuz de evacuare sau a unei mașini mici nu înseamnă că ocupanții nu vor trage în el", a spus el. El a precizat că linia frontului în regiunea Donețk „a rămas neschimbată în ultima zi" și că „aproape în fiecare zi sunt victime civile". Luptele din regiunile estice Donețk și Luhansk s-au intensificat în ultimele săptămâni, cu intensificarea atacurilor rusești asupra orașului Sloviansk și o bătălie intensă pentru Severodonetsk, cel mai estic oraș controlat de guvernul ucrainean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel