Rusia, CHINA și IRANUL, exerciții militare COMUNE, pe fondul tensiunilor cu Occidentul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia, CHINA și IRANUL, exerciții militare COMUNE, pe fondul tensiunilor cu Occidentul / Foto: Pixabay
Rusia, CHINA și IRANUL, exerciții militare COMUNE, pe fondul tensiunilor cu Occidentul / Foto: Pixabay
Rusia, China şi Iran vor efectua exerciţii militare comune.

Mai multe nave militare din Rusia, China şi Iran vor efectua exerciţii comune în Golful Persic, în contextul tensiunilor cu Occidentul, anunţă Flota rusă a Pacificului, transmite Mediafax.

Mai multe nave din cadrul Flotei militare ruse a Pacificului au fost trimise deja în Portul iranian Chabahar. Este vorba despre nava de patrulare Nahimov, despre distrugătorul Variag, despre nava antisubmarin Amiral Tribuţ şi despre o navă de alimentare, conform agenţiei RIA Novosti.

"O delegaţie oficială a Forţelor Navale ruse va participa la o conferinţă organizată cu ocazia exerciţiilor militare comune ale Rusiei, Iranului şi Chinei", a comunicat Flota rusă a Pacificului.

Ambasada Rusiei confirmă

Ambasada Rusiei din Iran a confirmat că Rusia, Iranul şi China vor efectua exerciţii comune la începutul anului 2022. Obiectivul oficial al exerciţiilor este pregătirea misiunilor pentru garantarea siguranţei maritime şi combaterea pirateriei.

Însă manevrele militare comune organizate de Rusia, Iran şi China sunt un semnal adresat Alianţei Nord-Atlantice, pe fondul intensificării tensiunilor strategice din cauza crizei ucrainene, a relaţiilor comerciale şi programului nuclear iranian.

Vladimir Putin și Xi Jinping vor vorbi și despre NATO atunci când se vor întâlni

Vladimir Putin îl va informa pe omologul său chinez Xi Jinping cu privire la discuțiile dintre Moscova și NATO, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform Reuters. Președintele rus va face acest lucru atunci când se va deplasa la Beijing, luna viitoare. Xi Jinping a semnalat anterior că susţine iniţiativa lui Vladimir Putin de a cere garanţii că Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică vor evita activităţile militare în apropierea frontierelor Rusiei.

Putin urmează să participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing pe 4 februarie. Rusia și China s-au apropiat din ce în ce mai mult pe măsură ce ambele au fost supuse unor presiuni tot mai mari din partea Occidentului - Moscova din cauza consolidării militare în apropierea Ucrainei și Beijingul din cauza comerțului și a drepturilor omului.

"Ne pregătim pentru un summit ruso-chinez oficial"

"Ne pregătim pentru un summit ruso-chinez oficial", a declarat Serghei Lavrov acum câteva zile, într-o conferinţă de presă.

Lavrov a precizat că dialogul din 4 februarie nu va avea loc doar între cei doi şefi de stat, ci va cuprinde "negocieri de amploare la cel mai înalt nivel" între cele două guverne. Întâlnirea fizică dintre cei doi lideri - printre cei mai puternici din lume - va contrasta puternic cu boicotul Jocurilor Olimpice anunţat de oficialii din SUA, Regatul Unit, Australia, Noua Zeelandă, Canada şi alte câteva ţări, din motive legate de drepturile omului, apreciază dpa.

Olanda s-a alăturat vineri statelor care nu îşi trimit reprezentanţi guvernamentali la Beijing. Ministerul olandez de externe a comunicat agenţiei ANP că decizia este motivată de interzicerea prezenţei spectatorilor olandezi la evenimentele sportive din China, din cauza măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus. Un purtător de cuvânt al ministerului a observat şi faptul că reglementările respective îngreunează organizarea de întâlniri bilaterale în timpul Jocurilor, pentru a discuta despre "preocupările importante privind situaţia drepturilor omului". SUA a menţionat drept motiv al absenţei oficialilor americani şi "genocidul care continuă şi crimele împotriva umanităţii în Xinjiang", referindu-se la represiunea împotriva populaţiei uigure şi a altor minorităţi etnice şi religioase din nord-vestul Chinei. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel