Rusia-China, înțelegere. Gușă: Totul se joacă în acest triunghi. Germania, lobby agresiv la Washington
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay
Cozmin Gușă, consultant politic, despre înțelegerea dintre Rusia și China privind energia nucleară.

"Miercuri, s-a parafat o înţelegere între Rusia şi China. Rusia va construi patru reactoare nucleare uriaşe în China, pe nişte bani extraordinar de mulţi, care cimentează colaborarea ruso-chineză pe Eurasia. În acelaşi timp în care, la Reykjavik, s-a desfăşurat întâlnirea dintre şeful diplomaţiei americane, Blinken, şi şeful diplomaţiei ruseşti, Lavror. 

Totul se joacă în acest triunghi, iar Germania s-a băgat foarte bine pe un lobby extrem de agresiv la Washington pentru ca proiectul Nord Stream 2 să fie lăsat liber şi, practic, să parafeze dominaţia de tip ruso-german peste Europa pentru a pune probleme Chinei. Chiar şi în Ucraina, demonstraţia de forţă pe care a făcut-o Rusia nu a făcut-o pentru SUA, care ştie cât de puternică este Rusia în zonă, ci pentru China că a le spună: "Alo, băieţi, când veniţi prin Europa pe aici, prin Serbia, prin Ungaria, pe unde vă duceţi voi, prima dată daţi un telefon la Moscova, să vedem dacă suntem de acord sau pe ce ne înţelegem, iar chinezi au înţeles bine această lecţie, dovadă că au venit la masa negocierilor", a spus Cozmin Gușă, în emisiunea Deferiți mass-media, de la DCNews TV.

"Relaţiile ruso-chineze, la cel mai înalt nivel din istorie"

Rusia va construi în total patru noi reactoare, două la centrala existentă de la Tianwan, ridicată împreună cu Rosatom şi care funcţionează deja din 2007, şi alte două la centrala de la Xudabao, aflată în construcţie. Vladimir Putin a precizat că noile reactoare urmează să devină operaţionale în 2026-2028, scrie Agerpres.

"Specialişti ruşi şi chinezi lucrează la un proiect comun realmente istoric", a spus liderul de la Kremlin. "Se construiesc reactoare nucleare puternice şi moderne de concepţie rusă care răspund tuturor exigenţelor în materie de siguranţă şi mediu", a subliniat Putin.

Acest lucru "va permite cu adevărat ţărilor noastre să contribuie într-un mod semnificativ la aprovizionarea pieţelor mondiale cu energie curată, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi la punerea în aplicare a agendei climatice internaţionale", a adăugat preşedintele rus.

"Putem spune că relaţiile ruso-chineze au ajuns acum la cel mai înalt nivel din istorie", a mai spus el.

Emisiunea completă, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel