Rusia cheltuie 17 milioane de dolari pe steaguri și steme naționale în școli, pentru a stimula patriotismul copiilor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Rusia cheltuie 17 milioane de dolari pe steaguri și steme naționale în școli, pentru a stimula patriotismul copiilor  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Rusia cheltuie 17 milioane de dolari pe steaguri și steme naționale în școli, pentru a stimula patriotismul copiilor / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Federația Rusă cheltuie 17 milioane de dolari pe steaguri și steme naționale.

Guvernul rus cheltuie 17 milioane de dolari (13 milioane de lire sterline) pentru steaguri și steme naționale pentru a fi prezentate în ceremonii patriotice săptămânale în școlile rurale din întreaga țară.

Aceasta face parte dintr-un impuls patriotic care coincide cu invazia Ucrainei, relatează The Moscow Times.

Din septembrie, în fiecare luni dimineață, școlile vor arbora steagul și vor interpreta imnul național menit să stimuleze „conștiința civică”, a spus ministrul Educației, Serghei Kravtsov.

Ministerul Educației intenționează deja să introducă lecții de istorie obligatorii începând cu vârsta de șapte ani, dar numai acolo unde rușii sunt prezentați ca băieții buni.

Unii jurnaliști au observat că banii sunt cheltuiți, în ciuda faptului că peste 5.000 de școli rusești nu au instalații sanitare interioare, conform BBC.

60 de nave ruse au început manevre în Marea Baltică

Rusia a anunțat lansarea unor exerciții navale care implică aproximativ 60 de nave de război în Marea Baltică, pe fondul tensiunilor crescute legate de războiul din Ucraina și a cererilor Finlandei și Suediei de a adera la NATO.

Ministerul rus al Apărării (MOD) a lansat joi un videoclip pe YouTube care pretindea să arate „exercițiul operațional planificat cu grupurile Flotei Baltice”.

Imaginile arată nave de război rusești manevrând pe mare, ministerul rus al apărării afirmând că exercițiile au implicat „aproximativ 60 de nave de război, bărci și nave de sprijin; peste 40 de avioane și elicoptere; și până la 2.000 de unități armate, precum și echipamente militare și speciale ale Flotei Baltice.”

„În Marea Baltică și pe terenurile de antrenament de luptă din regiunea Kaliningrad, a început un exercițiu operațional planificat cu grupurile Flotei Baltice”, se arată într-un comunicat al ministerului (citește AICI). 

NATO nu vede nicio ”amenințare militară imediată din partea Rusiei”, spune Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, nu vede nicio amenințare militară imediată din partea Rusiei la adresa Suediei și Finlandei și este încrezător că aceste țări aspirante la statutul de membru NATO vor adera la Alianță în ciuda obiecțiilor Turciei.

Finlanda și Suedia au solicitat luna trecută să adere la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, dar se confruntă cu opoziția Turciei, care le acuză că susțin și adăpostesc militanți kurzi și alte grupuri pe care le consideră teroriste.

„Suntem încrezători că Suedia și Finlanda se vor alătura rândurilor noastre", a declarat secretarul general adjunct Mircea Geoană, potrivit Reuters, la Summitul pentru democrație de la Copenhaga: „Aliații au anumite preocupări. Și Turcia are unele îngrijorări care sunt legitime atunci când este vorba de teroriști".

Suedia și Finlanda au condamnat terorismul și s-au arătat deschise la dialog.

Suedia și Finlanda nu sunt în prezent în pericol

Întrebat despre garanțiile de securitate oferite Suediei și Finlandei în perioada de până când vor deveni membre cu drepturi depline ale NATO, Geoană a spus că nu vede niciun risc real pentru aceste țări din partea Rusiei.

„Nu vedem semne din partea Rusiei că ar avea capacitățile sau intenția, în acest moment, de a fi agresivă din punct de vedere militar împotriva acestor două țări aspirante", a spus el.

„Putem trata această perioadă cu prudență într-un mod proactiv, dar nu vedem riscuri reale din punct de vedere militar tradițional pentru Finlanda și Suedia", a adăugat Geoană.

Finlanda a declarat joi că intenționează să modifice legislația privind frontierele pentru a permite construirea de bariere la granița sa estică cu Rusia, într-o mișcare de consolidare a pregătirii împotriva amenințărilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel