Rusia cere țărilor G20 să o lase mai moale cu pacea și securitatea și să se concentreze pe problemele socio-economice
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Rusia solicită G20 să se concentreze pe problemele socio-economice ale lumii, în locul celor legate de pace şi securitate.

Rusia a cerut, duminică, Grupului celor 20 (G20) să înceteze discuţiile despre securitate şi să se concentreze asupra celor mai stringente probleme socio-economice ale lumii, înaintea unui summit ce se preconizează că va fi dominat de criticile Occidentului la adresa invaziei ruse în Ucraina.

Într-un comunicat remis înaintea summitului, Ministerul de Externe rus afirmă că este de o "importanţă fundamentală ca G20 să îşi concentreze eforturile asupra ameninţărilor reale, în locul celor imaginare".

În comunicat se adaugă: "Suntem convinşi că G20 este chemat să gestioneze probleme socio-economice. Extinderea agendei sale în domenii precum pacea şi securitatea - despre care multe ţări discută - nu este viabilă. Aceasta ar constitui o incursiune directă în mandatul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi va submina atmosfera de încredere şi cooperare din cadrul G20."

Putin nu participă la G20. Se teme că ar putea fi asasinat?

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, va conduce delegaţia Rusiei la acest summit - primul de când Moscova a invadat Ucraina în februarie - după ce Kremlinul a afirmat că preşedintele Vladimir Putin este prea ocupat să ia parte la summit. Unele zvonuri indicau însă că lui Vladimir Putin i-ar fi teamă să nu fie asasinat.

Anterior, în cursul zilei de duminică, Lavrov a acuzat Occidentul de tentative de a "militariza" Asia de sud-est, în comentarii ce creează premisele unei confruntări posibil tensionate la G20. Rusia afirmă că, criza alimentară mondială ar trebui să constituie o parte cheie a agendei summitului din Bali, ce are loc cu doar câteva zile înainte de expirarea acordului de referinţă privind transportul cerealelor prin Marea Neagră.

Moscova cere Occidentului să relaxeze unele sancţiuni, despre care afirmă că blochează exporturile de îngrăşăminte şi produse agricole, iar până acum a refuzat să îşi asume un angajament pentru prelungirea acordului, care facilitează exporturile de cereale din porturile sudice ale Ucrainei, relatează Rador, care citează Reuters. 

Rusia anticipează agenda summitului G20

Agenda summitului G20 va fi dominată probabil de războiul din Ucraina, iar occidentalii se vor opune Rusiei şi vor face presiuni ca India şi China să se alăture criticilor. Oficialii de la New Delhi şi Beijing s-au limitat până acum la exprimarea unor îngrijorări faţă de conflict, dar nu au condamnat Moscova pentru declanşarea războiului şi atacurile împotriva civililor ucraineni.

La Phnom Penh, Lavrov a acuzat Statele Unite pentru acţiunile în sud-estul Asiei, considerat atât de Rusia, cât şi de Occident drept un câmp de luptă strategic în următorii ani. "SUA şi aliaţii lor din NATO încearcă să stăpânească acest spaţiu", a declarat el presei.

Potrivit ministrului rus, strategia preşedintelui american Joe Biden în regiunea indo-pacifică reprezintă o încercare de a ocoli "structurile cuprinzătoare" de cooperare regională şi implică "militarizarea acestei regiuni, cu o concentrare evidentă asupra îngrădirii Chinei şi îngrădirii intereselor ruseşti în Asia-Pacific".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel