Rusia cere ajutorul Braziliei pentru a preveni expulzarea din FMI, Banca Mondială și G20
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro
Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, i-a scris ministrului Economiei brazilian, Paulo Guedes, cerând „sprijinul Braziliei pentru a preveni acuzațiile politice și încercările de discriminare în instituțiile financiare internaționale și forurile multilaterale”.

„În culise se lucrează la FMI și la Banca Mondială pentru a limita sau chiar a exclude Rusia din procesul decizional”, a scris Siluanov, potrivit CNN.

Scrisoarea, care nu menționa războiul din Ucraina, a fost datată pe 30 martie și transmisă ministrului brazilian de ambasadorul Rusiei la Brasilia.

„După cum știți, Rusia trece printr-o perioadă provocatoare de turbulențe economice și financiare cauzate de sancțiunile impuse de Statele Unite și aliații săi”, a spus ministrul rus.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că Statele Unite nu vor participa la nicio reuniune a G20 dacă Rusia va fi prezentă, invocând invazia.

Aproape jumătate din rezervele internaționale ale Rusiei au fost înghețate, iar tranzacțiile de comerț exterior sunt blocate, inclusiv cele cu partenerii săi din economia de piață emergentă, a mai spus Siluanov.

„Statele Unite și sateliții săi duc o politică de izolare a Rusiei de comunitatea internațională”

Siluanov a mai spus că sancțiunile încalcă principiile acordurilor de la Bretton Woods care au înființat FMI și Banca Mondială.

„Considerăm că criza actuală cauzată de sancțiunile economice fără precedent impuse de țările G7 ar putea avea consecințe de lungă durată dacă nu luăm măsuri comune pentru a o rezolva”, i-a scris el lui Guedes.

Până acum Brazilia a fost neutră în conflictul din Ucraina

Președintele de extremă dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, care a vizitat Moscova cu câteva zile înainte de invazie, a menținut Brazilia neutră în criza din Ucraina și nu a condamnat invazia, atragând critici din partea administrației Biden.

Bolsonaro și-a exprimat „solidaritatea” când l-a vizitat pe președintele rus Vladimir Putin la Kremlin pe 16 februarie, cu aproximativ o săptămână înainte de începerea invaziei.

Brazilia se opune expulzării Rusiei din G20

Ministrul brazilian de externe Carlos Franca a declarat că Brazilia se opune expulzării Rusiei din G20, așa cum a cerut Statele Unite.

„Cel mai important lucru în acest moment este ca toate forumurile internaționale, G20, OMC, FAO, să funcționeze pe deplin și, pentru asta, toate țările trebuie să fie prezente, inclusiv Rusia”, a spus Franca la o audiere la Senat pe 25 martie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel