Rusia califică decizia de blocare a avionului lui Lavrov drept „acțiune ostilă”
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Lavrov a descris mișcarea de blocare a avionului său ca fiind "fără precedent"
Lavrov a descris mișcarea de blocare a avionului său ca fiind "fără precedent"
Kremlinul a calificat drept o „acțiune ostilă" decizia a trei țări est-europene de a bloca avionul ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care zbura spre Serbia, scrie The Guardian.

Lavrov urma să poarte astăzi discuții la Belgrad cu președintele sârb, Aleksandar Vučić, dar a fost nevoit să își anuleze vizita după ce țările din jurul Serbiei - Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru - și-au închis spațiul aerian pentru aeronava sa.

Lavrov a descris mișcarea de blocare a avionului său ca fiind "fără precedent" și a declarat că îl va invita pe omologul său sârb să îl viziteze în schimb la Moscova. El a declarat reporterilor: „Dacă o vizită a ministrului rus de externe în Serbia este văzută în Occident ca ceva care se apropie de o amenințare la scară universală, atunci lucrurile în Occident sunt în mod clar destul de rele”.

Serbia este unul dintre puținii aliați ai Moscovei în Europa de când trupele rusești au invadat Ucraina, în februarie. Deși Serbia a condamnat acțiunea militară a Rusiei în Ucraina, nu s-a alăturat UE în impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei, în ciuda dorinței sale de a adera la bloc.

Vezi și: Lavrov, nevoit să își anuleze o vizită în Serbia, după ce vecinii acestei țări au interzis avionului să le folosească spaţiul aerian

Ministrul de interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, a declarat că regretă profund "obstrucționarea" vizitei lui Lavrov, pe care l-a descris ca fiind "un prieten mare și dovedit al Serbiei". El a declarat că acele țări care i-au blocat locul "nu doresc pacea, ci visează să învingă Rusia".

„Serbia este mândră că nu face parte din isteria antirusească, iar țările care fac parte din ea vor avea timp să le fie rușine”, a spus Vulin.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a numit această mișcare "un alt canal de comunicare închis", conform agențiilor ruse de presă, precizează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel