Rusia: Belgorod, cel mai mare submarin construit în ultimii 30 de ani în lume, testat
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Rusia a testat pentru prima dată un submarin nuclear gigant, nou, în ape deschise, la câteva zile după înfruntarea în Marea Neagră cu Marea Britanie.

Belgorod este considerat a fi cel mai mare submarin dezvoltat oriunde în lume în ultimii 30 de ani, a fost încercat în Marea Albă, în weekend, potrivit presei de stat ruseşti.

După ce va primi aprobarea pentru utilizare, nava va fi capabilă să lanseze lovituri nucleare cu şase torpile Poseidon intercontinentale.

De asemenea, va acţiona ca o navă-mamă pentru submarine mai mici, cu scufundări adânci, având braţe robotizate care pot manipula sau chiar tăia cablurile vitale care se află pe fundul mării.

Royal Navy a anunţat la începutul acestui an că va desfăşura o navă-spion specială pentru a opri astfel de submarine, care sabotează interesele Marii Britanii.

Belgorod, ale cărui specificaţii exacte nu sunt cunoscute, este supus testelor producătorului şi urmează să fie predat statului rus spre sfârşitul acestui an.

Acesta urmează să servească flota din ţară, au declarat pentru presa de stat surse apropiate ministerului rus al apărării. Dar există îngrijorări în Occident că va fi dislocată în Arctica şi Atlanticul de Nord, unde Moscova şi-a sporit semnificativ activitatea submarină în ultimii ani.

Luna trecută, Ben Wallace, secretarul apărării din Marea Britanie, a declarat că Moscova este „ameninţarea adversarului numărul unu” a Marii Britanii şi că apele britanice au fost „vizitate în mod regulat” de navele ruseşti.

La doi ani după lansare, K-329 Belgorod, a pornit în ape deschise, pentru începerea programului de testări. Submarinul nuclear a fost lansat la 23 aprilie 2019 în Severodvinsk,dar, în loc să facă teste, a fost tras la chei. S-au făcut testările de sisteme și, la un moment dat, a fost dus din nou la docul uscat. Dar la 25 iunie, conform serviciilor de informații, a pornit pentru testări în ocean.

Testarea submarinului nuclear vine la doar câteva zile după confruntarea cu Marea Britanie în Marea Neagră, petrecută într-o zonă pe care Rusia a revendicat-o după anexarea Crimeei, în 2014.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel