Rusia avertizează Lituania și UE că ar putea lua „măsuri dure” cu privire la tranzitul spre Kaliningrad
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
FEderația Rusă avertizează cu „măsuri dure” la adresa Lituaniei și Uniunii Europene.

Rusia a avertizat vineri Lituania şi Uniunea Europeană ca ar putea adopta 'măsuri dure' împotriva lor dacă nu se reia tranzitul unor mărfuri spre şi dinspre exclava rusă Kaliningrad, situată înre Lituania şi Polonia pe coasta Mării Baltice, relatează Reuters.

"Dacă situaţia nu se stabilizează în zilele următoare, atunci Rusia va lua măsuri dure împotriva Lituaniei şi a Uniunii Europene", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, conform unui comunicat.

"Continuăm dialogul cu Lituania şi Comisia Europeană. Ni se dau asigurări că problema ar urma să fie rezolvată în timpul apropiat. Sperăm ca Bruxelles şi Vilnius să ia singure decizie corectă care să asigure un tranzit neîngrădit spre exclava Rusiei", a afirmat Maria Zaharova într-o conferinţă de presă la Moscova.

Reprezentanta diplomaţiei ruse a mai spus că operatorii economici din Rusia suferă deja pierderi din cauza restricţiilor "ilegale impuse unilateral de lituanieni", avertizând că Moscova nu va aştepta rezolvarea acestei problemei la infinit.

"Încă o dată avertizăm că dacă situaţia nu se va stabiliza în zilele următoare, atunci Rusia va lua măsuri dure împotriva Lituaniei şi a Uniunii Europene, măsuri a căror pregătire a fost deja finalizată", a declarat Zaharova, conform comunicatului publicat pe pagina oficială a MAE rus.

"Rezolvarea acestei probleme se prelungeşte de prea mult timp", a insistat ea.

Lituania a interzis tranzitul unor mărfuri supuse sancţiunilor Uniunii Europene pe teritoriul său spre şi dinspre enclava baltică. Rusia a ameninţat cu represalii.

Autorităţile de la Vilnius au explicat că au impus restricţii începând cu 20 iunie, într-un efort de consolidare a măsurilor punitive care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie, conform Deschide.

Rusia neagă evidențele. Kremlinul susține că nu este izolat de restul membrilor G20

Rusia s-a văzut 'izolată' de celelalte ţări membre ale G20 vineri în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai grupului ţărilor puternic dezvoltate şi emergente la Bali (Indonezia), a constatat şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, citată de AFP.

Indonezia - ţara gazdă a reuniunii - îl invitase pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în pofida reticenţelor Occidentului care a denunţat invazia Rusiei în Ucraina, atribuind Moscovei responsabilitatea pentru criza alimentară şi energetică mondială declanşată de acest război.

"Rusia s-a văzut într-atât de izolată, încât Lavrov a părăsit conferinţa la miezul zilei, după ce a vorbit", a indicat Colonna într-un interviu pentru France Presse.

"Se anticipa o reuniune cu linii de partajare diferite, dar Rusia s-a văzut izolată, responsabilitatea sa a fost evidenţiată, chiar de unele ţări despre care s-a crezut că ar putea nuanţa lucrurile şi a-i acorda sprijin", a afirmat ea.

Niciun stat, chiar printre membrii BRICS, marile ţări în curs de dezvoltare mai apropiate de Moscova, "nu a apărat atitudinea rusă", a precizat ministrul francez.

"Chiar China şi-a început intervenţia spunând că Carta Naţiunilor Unite trebuie să fie în centrul relaţiilor internaţionale, la fel şi India", a relevat Colonna, apreciind că Occidentul a reuşit să formeze un front unit în faţa Rusiei.

În pofida nuanţelor, "înlănţuirea responsabilităţilor a fost clară, războiul în Ucraina afectează întreaga lume din cauza comportamentului" Rusiei, a insistat ea.

G20, clubul celor mai mari 20 economii mondiale, numără în rândurile sale atât state occidentale care au impus sancţiuni Moscovei - precum Uniunea Europeană şi SUA - cât şi alte ţări care nu au vrut să condamne clar invadarea Ucrainei de către Rusia, precum China, India şi Africa de Sud (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel