Rusia avertizează că va considera avioanele F-16 ale Ucrainei drept o amenințare nucleară
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că Moscova va "lua în considerare" avioanele F-16 furnizate Ucrainei drept sisteme capabile să transporte arme nucleare. Ministerul a afirmat că, prin această poziție, Rusia își propune să transmită un "semnal de trezire" Occidentului, pe care îl acuză că urmărește o strategie agresivă ce va aduce "o înfrângere strategică" a Federației Ruse.

În declarația sa din 6 mai, ministerul susține: "Așteptăm apariția iminentă a avioanelor de vânătoare multirol F-16 de fabricație americană în teatrul de operațiuni militare din Ucraina. După cum s-a afirmat repetat din partea Rusiei, nu putem ignora faptul că aceste aeronave sunt platforme dublu-capabile - pentru încărcături convenționale și nucleare. Avioanele de acest model au constituit de mult timp coloana vertebrală a flotei utilizate în așa-numitele 'misiuni nucleare comune' ale NATO. Indiferent de modificările specifice în care aceste aeronave vor fi livrate, le vom percepe ca transportatoare de arme nucleare și vom considera această acțiune a SUA și a NATO drept o provocare deliberată."

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a caracterizat posibila livrare a avioanelor F-16 către Ucraina și "anumite alte acțiuni" ale membrilor NATO ca fiind orientate deliberat către escaladarea crizei ucrainene, conducând la un conflict militar direct între țările NATO și Rusia, ca parte a unei strategii ostile pentru a livra o "înfrângere strategică" Rusiei, notează UAWIRE.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a reamintit că Rusia își menține dreptul de a utiliza arme nucleare în apărarea "suveranității și integrității teritoriale", și a declarat, de asemenea, că exercițiile forțelor de descurajare nucleară, ordonate de președintele rus Vladimir Putin, sunt concepute ca un semnal de trezire pentru Vest.

Generalul american Ben Hodges a indicat că Rusia recunoaște că arsenalul său nuclear este eficient în primul rând ca mijloc de intimidare - de aceea aliații Ucrainei, în decizia de a trimite ajutor, sunt ghidați de teama de escaladare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel