Rusia ar urma să închidă robinetul de gaze pentru Finlanda peste două zile
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Danemarca se așteaptă ca Rusia să închidă robinetul de gaz, după ce a refuzat plata în ruble. "O încălcare a contractului" / Foto: Facebook Gazprom
Danemarca se așteaptă ca Rusia să închidă robinetul de gaz, după ce a refuzat plata în ruble. "O încălcare a contractului" / Foto: Facebook Gazprom
Finlanda ar putea rămâne fără gaz rusesc din 20 mai sau a doua zi, avertizează Gasum.

Livrările de gaze rusești către Finlanda se pot încheia târziu vineri, 20 mai, sau a doua zi, a avertizat distribuitorul național de gaze Gasum. Totodată, compania notează că nu a primit nicio informație în acest sens nici de la Gazprom Export, nici de la organizația de transport gaze, scrie Interfax.

Gasum s-a pregătit pentru un astfel de scenariu, împreună cu clienții săi și cu autoritățile responsabile de proviziile de urgență. În vara anului 2022, Finlanda speră să furnizeze gaz din Estonia prin gazoductul Balticconnector, dar constrângerile de capacitate ale acestei conducte pot complica această sarcină. Anterior, Gasum nu a acceptat cererea părții ruse ca plata gazelor să fie făcută în ruble, intenționând să introducă un proces în arbitraj.

Rusia furnizează gaze naturale Finlandei de peste 45 de ani. În decembrie 2015, Gazprom Export și Gasum au prelungit contractul până la 31 decembrie 2031.

Cum vrea Putin plata gazelor

La 31 martie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin a semnat un decret „Cu privire la o procedură specială pentru îndeplinirea de către cumpărătorii străini a obligațiilor față de furnizorii ruși de gaze naturale”. În conformitate cu documentul, plata pentru gazul rusesc furnizat după 1 aprilie 2022 către contrapărțile străine specificate în decret trebuie făcută exclusiv în ruble.

În instituția financiară autorizată - Gazprombank - se deschid conturi speciale în ruble și valută de tip "K" pentru cumpărătorii străini. În ceea ce privește aceste conturi, nu este permisă suspendarea operațiunilor, sechestrarea sau anularea fondurilor ca parte a îndeplinirii obligațiilor unui cumpărător străin care nu sunt legate de plata în baza unui contract de furnizare de gaze naturale. Cumpărătorul străin plătește gazul în moneda contractului, GPB îl vinde la Bursa din Moscova și transferă ruble către Gazprom.

Dacă această condiție nu este îndeplinită, livrările vor fi reziliate, avertizează Rusia. Expedierea ulterioară este interzisă dacă a sosit termenul limită de plată pentru gazul furnizat în baza contractului, iar cumpărătorul străin nu a efectuat plata sau nu a efectuat plata în valută, integral, sau nu într-un cont la o bancă autorizată. Polonia și Bulgaria, din cauza refuzului lor de plăti în ruble, au fost deconectate deja de la gazul rusesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel