Rusia ar putea mobiliza forțat prizonierii de război ucraineni, pentru a lupta împotriva propriei țări, avertizează Institutul pentru Studii de Război
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Militari ucraineni. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Militari ucraineni. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Rusia ar putea să pregătească mobilizarea forțată a prizonierilor de război ucraineni pentru a lupta pentru Rusia. O astfel de mutare ar reprezenta o nouă încălcare a Convenției de la Geneva.

Presa de stat rusă ar fi relatat sâmbătă că prizonierii de război ucraineni deținuți în tabăra de prizonieri de la Olenivka au „cerut verbal” autorităților Republicii Populare Donețk (DNR) să le permită să lupte în Batalionul de cazaci voluntari „Bohdan Hmelnițki” al DNR.

„În cazul în care forțele rusești sau forțele proxy rusești au constrâns prizonierii de război ucraineni să intre în luptă, aceasta ar fi o încălcare a Convenției de la Geneva privind prizonierii de război, care prevede că „niciun prizonier de război nu poate fi trimis sau deținut în niciun moment în zone în care poate fi expus la focul din zona de luptă” și nu trebuie „să fie angajat la munci nesănătoase sau periculoase”, subliniază ISW.

Totodată, think tank-ul susține că pozițiile deținute de oamenii din conducerea militară rusă continuă să se schimbe, ceea ce sugerează că președintele rus Vladimir Putin continuă să vadă problemele sistemice.

Rușii au început să caute pe Google „cum să-ți rupi mâna acasă“, după ce Putin a anunțat mobilizarea: M-au urmărit din februarie, încercând să-mi propună un contract

Tot mai mulți ruși caută diverse metode pentru a scăpa de înrolarea în armată, după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială.

La câteva ore de la discursul președintelui Vladimir Putin care a declarat miercuri o mobilizare militară parțială, bărbați din toată Rusia, inclusiv unii care au încercat să ignore războiul din Ucraina, și-au găsit brusc viețile aruncate în haos în timp ce au fost chemați la mobilizare.

Bărbații, în mare parte rezerviști sub 35 de ani, care au servit în armată și au grade militar, au primit înștiințări scrise în birourile lor sau la domiciliu. În unele cazuri, li s-au verificat actele de identitate pe stradă și li s-a spus să se prezinte la un control de sănătate. Alții au primit comenzi prin telefon.

Rudele acestora, între timp, au început să caute modalități de a părăsi țara sau de a evita în alt mod ca cei dragi să fie chemați la serviciu. Zborurile către puținele orașe din străinătate care încă oferă servicii directe către Rusia s-au epuizat brusc.

Tendințele de căutare pe Google au arătat o creștere a întrebărilor precum „cum să părăsești Rusia” și chiar „cum să-ți rupi mâna acasă”, ridicând speculații că unii ruși se gândesc să recurgă la auto-vătămare pentru a evita războiul.

„M-au urmărit din februarie, încercând să-mi ofere un contract”, a declarat într-un interviu un rezident al Moscovei, care a servit în armată și are experiență anterioară în luptă.

Bărbatul, care a vorbit cu condiția anonimatului, a spus că, spre deosebire de alții care au primit somații scrise, a primit un apel personal de la biroul de înrolare militară, care are numărul său la îndemână de mai multe luni.

„Mi s-a ordonat să mă prezint la o comisie [de sănătate] mâine dimineață”, a spus el pentru The Washington Post. „Deci, mă îndoiesc că voi fi cruțat acum.”, a adăugat acesta.

Proteste relativ limitate, dar semnificative, au izbucnit nu numai în marile orașe Moscova și Sankt Petersburg, ci și în Novosibirsk din îndepărtata Siberia. Până miercuri seara, peste 1.000 de persoane au fost arestate în toată țara, potrivit OVD-Info, un grup independent care monitorizează activitatea de protest în Rusia – un număr remarcabil, având în vedere că critica la adresa războiului poate fi sancționată cu ani grei de închisoare, scrie The Washington Post.

Decât carne de tun pentru un obiectiv politic delirant, mai bine fugar. Prof. Silviu Nate: Ruşii care pleacă din ţară sunt cei care încă mai sunt conştienţi şi nu sunt spălaţi pe creier de propagandă

Prin cel mai recent anunţ făcut de liderul de la Kremlin, se confirmă că "Rusia foloseşte doctrina descurajării nucleare, o formă de şantaj pentru a opri sprijinul Occidentului pentru Ucraina", după cum remarcă analistul politic prof. univ. Silviu Nate.

Haosul pare să se fi instalat în Rusia din primele minute după ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială. Mulți ruși s-au bătut pe bilete de avion, epuizate pentru ziua în curs și următoarele două în doar câteva minute. Alții s-au mobilizat pentru proteste și au înaintat petiții anti-mobilizare, dând de furcă poliției care a început să ia măsuri pentru înăbușirea manifestațiilor. Cetățenii vizați de mobilizare nu au voie să își părăsească localitatea de reședință fără permisie militară și în niciun caz țara și circulă informații că o mobilizare masivă se face în rândul cadrelor medicale. Sunt însă și voci care susțin că doar mobilizarea generală ar permite interdicția de a părăsi țara, iar faptul că e aplicată în cazul celei parțiale e un nou abuz al Kremlinului.

"O treime din armata activă pe care Putin a dorit să o utilizeze în Ucraina nu mai este în funcţiune. Şi atunci, practic, el se confruntă cu nişte măsuri nepopulare care, într-o oarecare măsură, agită şi mai mult societatea. Pe această nemulţumire se aşează şi valul de sancţiuni care pun Rusia în izolare economică dar şi izolare politică" este remarca lui Silviu Nate, profesor în cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, care a avut o intervenţie televizată pe Digi24.

Manifestaţii şi proteste puternice se desfăşoară deja în 43 de oraşe din Rusia. Varianta la care au apelat cei mai mulţi este fuga. Ruşii plănuiesc să părăsească ţara pentru a nu merge la război. Cozi kilometrice pot fi deja văzute la graniţa cu Finlanda. Lituania s-a exprimat deja: Nu vom primi cetăţeni ruşi în ţara noastră. Pe de altă parte, nu este exclus ca ruşii care fug de mobilizare să primească vize de Germania. Pe marginea acestui tablou, prof. univ. de studii de securitate, Silviu Nate, a făcut următoarele observaţii: "Cetăţenii ruşi care sunt conştienţi şi nu sunt spălaţi pe creier de propaganda rusă realizează faptul că nu pot să devină carne de tun pentru un obiectiv politic delirant pe care Putin doreşte să-l susţină cu orice preţ. Şi cred că s-a creat această conştiinţă socială în Federaţia Rusă. Prin acest război, Rusia a încercat să-şi apropie ţările din lumea a III-a şi, practic, să obţină un soi de primat, adică un ascendent în relaţiile internaţionale prin dependenţa aceasta alimentară. Trebuie să avem în vedere că şi Federaţia Rusă este mare exportator de cereale, nu doar Ucraina. Acest efort al lui Vladimir Putin îl plasează într-un grup al unor state care nu mai au suport popular. Practic, observăm o izolare a Federaţiei Ruse. Chiar şi cele mai apropiate state de Rusia au făcut un pas în lateral şi acest lucru a fost extrem de vizibil săptămâna trecută în cadrul Summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai care a avut loc în Uzbekistan."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel