Rusia ar putea ataca Ucraina în 4 moduri. Invazia prin Republica Moldova, unul dintre scenarii. Pericolul ocupării Insulei Șerpilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia ar putea ataca Ucraina în 4 moduri. Invazia prin Republica Moldova, unul dintre scenarii. Pericolul ocupării Insulei Șerpilor / Foto: Pixabay, de ThePixelman
Rusia ar putea ataca Ucraina în 4 moduri. Invazia prin Republica Moldova, unul dintre scenarii. Pericolul ocupării Insulei Șerpilor / Foto: Pixabay, de ThePixelman
Presa bulgară scrie că există posibilitatea ca Vladimir Putin să atace Ucraina din Republica Moldova.

Experții lansează patru scenarii prin care Rusia ar putea ataca Ucraina. Unul dintre acestea susține că invazia ar putea fi făcută prin Republica Moldova, scrie 24chasa. Și Insula Șerpilor este punct strategic important. Este situată în apropierea graniței Ucrainei cu România.

Atacuri cibernetice și sabotaj. Presa bulgară scrie că aceste tipuri de atac ar fi cele mai accesibile pentru Vladimir Putin. Atacurile cibernetice ar putea fi folosite pentru a destabiliza situația din Ucraina și s-ar putea manifesta prin întreruperea energiei electrice, închiderea băncilor și a bancomatelor, provocarea unui haos general în transportul public sau acțiuni care ar dăuna întreprinderilor și totodată și economiei Ucrainei. În plus, separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei ar putea primi finanțare din partea armatei ruse, dar și arme pentru a-și consolida atacurile asupra forțelor de la Kiev. Nu sunt excluse nici alerte false cu bombe din școli sau alte instituții publice, pentru a demoraliza populația. Atacul cibernetic prevede și dezinformare. Experții susțin că oamenii ar putea fi îndemnați indirect să nu mai aibă încredere în guvern, prin răspândirea unor informații false.

Întărire şi expansiune. Experții nu exclud nici posibilitatea ca liderul de la Kremlin să vrea să-și există teritoriul Rusiei. A făcut-o deja, în 2014, atunci când a anexat Crimeea. Scenariul a fost lansat inițial de generalul american Philip Breedlove, care susține că o astfel de tactică ar implica aducerea de trupe în regiuni pro-ruse. De altfel, majoritatea analiștilor spun că acest lucru s-ar întâmpla deja, doar că Kremlinul încă neagă acest lucru.

În cazul în care Vladimir Putin decide să acționeze, prima dată ar ataca regiunile din jurul orașelor controlate de separatiști, susțin experții. În plus, ar putea fi lansate bombe pentru a sparge linia frontierei Ucrainei. Cel mai simplu pentru Rusia ar fi ca întâi să obțină controlul asupra centralelor electrice și a rețelelor de comunicații. Asta ar face ca Ucraina să fie vulnerabilă în fața Kremlinului, o abordare care ar fi similară cu războiul din Georgia din 2008.

„Marea este cel mai slab punct din Ucraina”

Ocolire și izolare. Există și posibilitatea ca Rusia să atace la vest de actuala linie a frontului între Ucraina și separatiști, susține analistul în apărare Scott Boston de la RAND Corporation. Acest lucru nu ar fi foarte greu de făcut, mai ales dacă Rusia ar folosi blindate rapide pentru a ocoli trupele guvernamentale.

„Dacă un astfel de atac poate fi finalizat suficient de repede, acesta va lăsa forțele guvernamentale înconjurate. Acest lucru ar putea determina forțele ucrainene să se predea rușilor.”, a spus Boston. 

Putin ar putea lansa și atacuri navale în Marea Azov și Marea Neagră, unde flota Rusiei este impunătoare, mult peste cea a Ucrainei.

„Marea este cel mai slab punct din Ucraina”, a spus Taras Chmut, expert militar ucrainean.

Rusia ar urma probabil să ocupe Insulei Șerpilor, importantă din punct de vedere strategic deoarece este situată în apropierea graniței Ucrainei cu România. Ocuparea Insulei Șerpilor i-ar permite lui Putin să revendice apele teritoriale din jurul acesteia, care se întind pe 12 mile în mare. Regiunea este prețioasă pentru căile navigabile importante către orașele-port Odesa și Kherson. Ocuparea insulei de către ruși ar izola practic Ucraina de piețele internaționale.

Potrivit aceluiași scenariu, Rusia ar putea bloca și strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră, rupând e lume  orașele-port Berdiansk și Mariupol. Mai mult decât atât, Kremlinul ar putea încerca chiar să ocupe Mariupol și Berdyansk,. Asta le-ar permite să creeze un așa numit „pod de uscat” care le-ar permite să avanseze rapid spre restul regiunilor.

Putin ar putea să atace din Republica Moldova

Atac rapid. Totuși, analiștii spun că scenariul în care Rusia ar recurge la un atac rapid, adică pe nepusă masă, ar fi cel mai mare avantaj al lui Putin. Kremlinul ar putea disloca trupe pe mai multe fronturi, iar potrivit unor experți, există și posibilitatea ca Rusia să atace Ucraina din Republica Moldova, trupe fiind prezente deja în Transnistria.

Este posibil și un atac din Belarus, mai ales că acum Rusia și trimis mii de militari acolo pentru exerciții comune. Anume aceasta ar fi cea mai scurtă rută pentru Putin să ajungă la Kiev. Dacă armata trece pe la Cernobîl, aflat la granița cu Belarus, militarii ar fi la Kiev în doar câteva ore. Dacă trupele ajung acolo, capitala ar putea fi asediată, lucru care ar însemna că tot controlul este în mâinile lui Putin și ar putea duce chiar la schimbarea guvernului ucrainean.

VEZI ȘI: Rusia ar putea ataca Ucraina pe la Cernobîl. Este cea mai scurtă rută și se află la granița cu Belarus. “Perfect pentru o invazie cu tancurile ruseşti”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel