Data publicării:

Rusia ar fi început o campanie organizată pentru distrugerea infrastructurii energetice ucrainene

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Rusia a demarat recent o campanie mai susținută de atacuri aeriene, concentrându-se asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, conform declarațiilor Ministerului britanic al Apărării.

Forțele Aeriene Ruse au efectuat o serie de atacuri, folosindu-și flota de bombardiere grele într-un raid intens asupra Kievului și centrului Ucrainei în data de 7 decembrie 2023, pentru prima dată după 21 septembrie 2023.

Ministerul a indicat că aceste atacuri au fost realizate de aeronave, cel mai probabil modele de tip Tu-95, care au lansat cel puțin 16 rachete de croazieră din zona Mării Caspice, o regiune recunoscută ca fiind una dintre zonele lor obișnuite de operațiuni.

Expertiză NATO a desemnat aceste rachete drept Kh-101 și Kh-102, cunoscute și sub numele de AS-23a KODIAK. Potrivit analiștilor din Marea Britanie, Rusia a păstrat aceste rachete în rezervă, pregătindu-se pentru utilizare în timpul campaniei de iarnă.

Analiștii au menționat că majoritatea rachetelor au fost interceptate cu succes de către sistemul de apărare aeriană a Ucrainei, conform rapoartelor preliminare.

Cu toate acestea, atacul a dus la pierderi civile, deși Ministerul Apărării din Regatul Unit a precizat că pagubele sunt în prezent minore.

Într-o declarație anterioară din noiembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat asupra stocării de rachete de către Rusia pentru a ataca infrastructura ucraineană în timpul sezonului rece.

"Cred că se adună (rachete), dar nu au mai multe rachete decât înainte. Altfel, ar fi început deja să bombardeze", a spus el unui grup restrâns de jurnaliști, inclusiv de la AFP, în noiembrie.

Aceste atacuri aeriane sunt în linie cu temerile exprimate anterior de Ucraina, care a anticipat un nou val de agresiuni rusești asupra rețelei sale energetice. În iarna precedentă, milioane de ucraineni au fost afectați de lipsa de căldură și electricitate în condiții meteorologice extrem de reci.

Ucraina s-a văzut nevoită să solicite asistență de urgență din România și Polonia pentru a treia oară începând din luna decembrie, din cauza unui deficit în sistemul energetic, conform informațiilor furnizate de Ukrenergo, compania națională de energie a Ucrainei.

Deficitul estimat la 300 MW a fost cauzat de necesitatea de capacitate suplimentară de generare. Problemele au fost exacerbate de reparațiile urgente și programate la unitățile de producție de energie, în plus față de distrugerile suferite în regiunile frontaliere și alte zone în urma atacurilor anterioare cu rachete.

Într-o încercare de a gestiona deficitul, Ukrenergo îndeamnă cetățenii să utilizeze electricitatea cu atenție și responsabilitate în ciuda cererii ridicate, promovând astfel o utilizare eficientă a resurselor disponibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel