Urmărește emisiunea live
Rusia anunță că este gata pentru negocieri cu Ucraina și pentru semnarea unui acord de pace
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia anunță că este gata pentru negocieri cu Ucraina și pentru semnarea unui acord de pace / Foto: ELG21
Rusia anunță că este gata pentru negocieri cu Ucraina și pentru semnarea unui acord de pace / Foto: ELG21
Rusia a anunțat că este pregătită pentru negocieri cu Ucraina și pentru semnarea unui acord de pace.

Rusia este pregătită să continue negocierile cu Ucraina pentru a ajunge la un acord de pace, a declarat președintele Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, scrie Interfax.

"Suntem deschiși la negocieri. Avem nevoie de soluții diplomatice, pașnice, dar asta necesită voința a două țări. Suntem pregătiți pentru negocieri, semnând un acord care să pună capăt războiului civil din Ucraina și să ducă la pace, dar nu vedem o astfel de reacție din partea Kievului”, a spus Matvienko la o întâlnire cu președintele Mozambicului la Maputo, marți.

3 luni de război

Pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de recunoaștere a independenței Republicilor Populare Donețk și Lugansk. Pe 24 februarie, el a anunțat începerea unei "operațiuni militare speciale" în Ucraina, invadând țara vecină.

Belarus și Turcia au devenit platforme pentru negocierile ruso-ucrainene, dar până acum negocierile au fost efectiv suspendate.

Asistentul președintelui Federației Ruse, șeful delegației ruse la discuțiile cu Ucraina, Vladimir Medinsky, a declarat pe 22 mai că Rusia nu a refuzat niciodată negocierile cu Ucraina, inclusiv la cel mai înalt nivel, și este gata să continue negocierile, dar mingea este de partea Ucrainei.

"Rusia nu a refuzat niciodată negocierile, inclusiv la cel mai înalt nivel. Vladimir Vladimirovici Putin a confirmat în repetate rânduri acest lucru. Singura întrebare este că, pentru a avea loc o întâlnire între președinți, este nevoie de o pregătire serioasă. Adică sunt necesare documente, un grad înalt de pregătire. Șefii de state ar trebui să se întâlnească pentru a ajunge la acorduri finale și a semna documente, și nu pentru a face poze”, a spus atunci Medinsky la postul de televiziune ONT.

Zelenski vrea negocieri directe cu Putin

De cealaltă parte, Ucraina a acuzat Rusia că nu își dorește cu adevărat negocieri de pace și că pune condiții greu de acceptat. Volodimir Zelenski a declarat în mod repetat că dorește să discute direct cu Vladimir Putin despre încetarea războiului din Ucraina.

„Președintele Federației Ruse decide totul. Nu pot accepta niciun fel de întâlnire cu nimeni care vine din Federația Rusă, în afară de președinte”, a declarat Zelenski, într-o înregistrare video la Forumul Economic Mondial de la Davos. "Și numai în cazul în care se negociază oprirea războiului. Nu există alte motive pentru nicio altfel de întâlnire”, spus președintele Ucrainei.

”Ucraina va reveni la negocieri cu Rusia, abia după ce va returna teritoriile ucrainene puse sub sechestru de invadatori, după 24 februarie”, a mai afirmat Volodimir Zelenski. Vezi mai mult AICI.

Lavrov spune că nu se poate

 

Ulterior, pe 26 mai, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat RT Arabic, a calificat ca fiind frivole declarațiile recente ale președintelui ucrainean Vladimir Zelenski cu privire la viziunea sa asupra negocierilor dintre Moscova și Kiev. Ministrul rus s-a referit la faptul că Zelenski a spus că „este pregătit pentru negocieri, dar negocierile pot fi exclusiv între el și Putin”.

„Se presupune că nu are sens să facem asta la orice alt nivel. Negocierile, în opinia sa, ar trebui să aibă loc fără intermediari și numai după ce Ucraina va restabili teritoriile aflate sub controlul său din 23 februarie. Faptul că acest lucru nu este ceva serios, nu este nevoie să explici și să demonstrezi nimănui. Este benefic pentru Occident să susțină o astfel de intransigență nu foarte motivată intelectual, este și acesta un fapt.", a spus Lavrov. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel