Rusia anunță că a început să bombardeze combinatul Azovstal din portul ucrainean Mariupol
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol a început să fie bombardat de trupele ruse.

Trupele ruse au început să bombardeze marţi după-amiază combinatul siderurgic Azovstal, din oraşul Mariupol, port ucrainean la Marea Azov, după ce soldaţi ucraineni ar fi încălcat încetarea focului, a anunţat Ministerul Apărării rus, citat de agenţia de presă RIA, transmite Reuters.

A fost declarată o încetare a focului, civilii au trebuit să fie evacuaţi din perimetrul Azovstal. Militari din batalionul Azov şi din armata ucraineană, care sunt staţionaţi la uzină, s-au folosit de asta. Ei au ieşit din subsol, au preluat poziţii de luptă pe teritoriul şi în clădirile uzinei, a menţionat ministerul.

Acum unităţi ale armatei ruse şi ale Republicii Populare Doneţk, folosind artilerie şi aviaţie, încep să distrugă aceste poziţii de tragere, mai arată Ministerul Apărării rus.

Rusia îşi numeşte agresiunea asupra Ucrainei drept operaţiune specială pentru denazificarea ţării vecine şi pentru protejarea comunităţii rusofone din estul acesteia, acuzaţie considerată de Kiev şi Occident ca neîntemeiată, scrie Agerpres.

CNN: Vladimir Putin ar putea să declare oficial război Ucrainei în următoarele zile

Președintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei încă de pe 9 mai, o mișcare care ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei, pe măsură ce eforturile de invazie continuă să scadă, cred oficialii americani și occidentali.

9 mai, cunoscută drept „Ziua Victoriei” în Rusia, comemorează înfrângerea Germaniei de către URSS în 1945. Oficialii occidentali au crezut de mult că Putin va valorifica semnificația simbolică și valoarea propagandistică a acelei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților, fie ambele variante.

Oficialii au început să se concentreze asupra unui scenariu, și anume că Putin va declara oficial război Ucrainei pe 9 mai. Până în prezent, Putin a insistat că actualul conflict este o „operațiune militară specială”, fără să vorbească de termeni precum invazie sau război.

„Cred că va încerca să treacă peste -operațiunea sa specială-”, a declarat săptămâna trecută secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, pentru LBC Radio. „El a răscolit terenul, a pregătit terenul pentru a putea spune „uite, acesta este acum un război împotriva naziștilor și am nevoie de mai mulți oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească”, a precizat Wallace (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel