Rusia ameninţă Franţa cu întreruperea relaţiilor diplomatice. Peskov: Eforturile preşedintelui Macron sunt foarte apreciate
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Facebook Emmanuel Macron
Foto: Facebook Emmanuel Macron
Kremlinul ameninţă Franţa cu întreruperea relaţiilor diplomatice, dar laudă eforturile lui Macron.

Rusia lansează amenințări la adresa Franței. Administraţia Vladimir Putin a avertizat, miercuri seară, că decizia Franţei de a expulza zeci de diplomaţi ruşi riscă să conducă la întreruperea relaţiilor diplomatice, însă a salutat eforturile pentru pace ale preşedintelui Emmanuel Macron, criticând atitudinea Statelor Unite, transmite Mediafax.

"Există riscul potenţial de întrerupere a relaţiilor diplomatice. Expulzarea diplomaţilor este o decizie care închide posibilităţile discuţiilor diplomatice", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de postul de televiziune LCI şi de cotidianul Le Monde.

Peskov, comparații între Emmanuel Macron și Joe Biden

Oficialul de la Moscova a salutat însă eforturile diplomatice ale preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron.

"Eforturile preşedintelui Macron sunt foarte apreciate, apreciem dialogul permanent cu preşedintele Vladimir Putin. Există puţine ţări care îşi pot permite să facă acelaşi lucru. Preşedintele american, Joseph Biden, este puţin diferit, el a ales calea atacurilor personale, ceea ce limitează posibilităţile de dialog", a subliniat Dmitri Peskov.

Administraţia Emmanuel Macron a anunţat, luni seară, decizia de expulzare a "numeroşi" diplomaţi ruşi, într-o acţiune coordonată cu Germania şi cu alte naţiuni occidentale, pe fondul tensiunilor generate de invazia militară rusă în Ucraina. Oficiali guvernamentali de la Paris au declarat că Franţa expulează 35 de diplomaţi ruşi.

Zelenski i-a cerut lui Macron să intervină pe lângă Moscova pentru o încetare a focului la Mariupol

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a solicitat vineri omologului său francez Emmanuel Macron, în cursul unei convorbiri telefonice, să intervină pe lângă Moscova pentru a obţine o încetare a focului la Mariupol, oraş-port la Marea Azov 'aflat sub asediu de mult timp', pentru a înlesni evacuarea locuitorilor rămaşi în oraş şi realizarea unor operaţiuni umanitare, relatează EFE.

Într-o postare pe Twitter, Zelenski subliniază că 'iniţiativa franceză privind deschiderea unor coridoare umanitare la Mariupol trebuie să fie pusă în practică'.

Convorbirea telefonică dintre cei doi lideri, potrivit unei surse de la Palatul Elysee, s-a axat pe situaţia de 'urgenţă umanitară' pentru locuitorii rămaşi la Mariupol, oraş din sud-estul Ucrainei asediat de la începutul invaziei de armata rusă. Zelinski, care menţine contacte regulate cu Macron, l-a încurajat să 'continue eforturile diplomatice pentru a obţine de la Rusia condiţiile necesare desfăşurării unei operaţiuni umanitare de către organizaţii internaţionale competente', a menţionat Palatul Elysee. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel