Rusia ameninţă din nou cu arma nucleară
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului vorbeşte din nou despre atacul cu arma nucleară. 

"Avem o doctrină de securitate internă, este publică, puteţi citi acolo toate motivele pentru utilizarea armelor nucleare. Dacă este vorba despre o ameninţare existenţială pentru ţara noastră, atunci ele pot fi folosite în conformitate cu doctrina noastră", a spus Dmitri Peskov.

Jurnalista Christiane Amanpour de la CNN International l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului dacă este "încrezător" sau "convins" că preşedintele rus Vladimir Putin, de care este foarte apropiat, nu va folosi arme nucleare în Ucraina.

Armata rusă întâmpină o rezistenţă neaşteptată din partea forţelor de securitate ucrainene de la începutul războiului lansat la 24 februarie.

Potrivit Pentagonului, armata ucraineană, care păstrează controlul asupra marilor centre urbane, a fost în situaţia în ultimele zile să efectueze câteva contraofensive care i-au permis, în special în sud, să recâştige teren în dauna trupelor ruse.

Experţii militari consideră că armata rusă suferă de probleme logistice şi de comunicare, mai scrie AFP, conform Agerpres. 

România, prima țară din Europa cu „antidot” pentru armele Rusiei cu care Putin crede că face mutări de mare prestigiu

Ministerul rus al Apărării a anunţat, sâmbătă, că armata rusă a utilizat rachete hipersonice pentru distrugerea unui depozit subteran de armament din vestul Ucrainei, aceasta fiind o premieră într-un conflict militar. „Vineri, 18 martie, au fost utilizate rachete hipersonice Kinjal pentru distrugerea unui depozit de muniţie subteran major al armatei ucrainene în localitatea Deliatin, situată în regiunea Ivano-Frankivsk", a declarat, sâmbătă, Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, citat de agenţia RIA Novosti şi de cotidianul Le Figaro.

„Deocamdată, rachetele hipersonice sunt foarte greu de interceptat”, a spus analistul Bogdan Chirieac, sâmbătă seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii Cătălinei Porumbel.

„Interceptorii de la Deveselu, în acest moment, pot intercepta rachete - nu știu dacă hipersonice - dar rachete mai normale, rachete tactice, nu strategice. Rachetele tactice sunt cu rază scurtă și medie de acțiune. 

Racheta de la Deveselu nu are încărcătură explozivă, ea lovește racheta rusească în mijlocul ei și o distruge. Atenție: dacă capul rachetei are o armă nucleară, sau un combustil nuclear, sau o armă chimică, sau ceva biologic, se poate întâmpla ca, la căderea pe sol, solul să fie puternic contaminat. 

România va fi prima țară din Europa care va avea al treilea tip de interceptor, care va lovi racheta în cap. Nu știu dacă cea hipersonică, pentru că la 12.000 de km - ca să înțelegem bine - parcurge 200 de km pe minut. Sau, dacă vreți, parcurge 3,5 km pe secundă!”, a spus Bogdan Chirieac. „Asta înseamnă că traversează Bucureștiul în opt secunde”, a subliniat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel