Rusia amenință: Ar putea folosi arsenalul său nuclear numai în "situaţii de urgenţă"
Autor: Nicoleta Baciu | Publicat pe: 18 aug 2022, 17:28
WhatsApp
Rusia revine la amenințări - Ar putea folosi arsenalul său nuclear numai în  situaţii de urgenţă. Sursa - Pexels
Ministerul rus de Externe a transmis, joi, că Rusia ar putea folosi arsenalul său nuclear numai în ''situaţii de urgenţă'' şi că nu are interesul să ajungă la o confruntare directă cu NATO şi cu SUA, relatează Reuters. 

Vorbind la un briefing, purtătorul de cuvânt al MAE rus Ivan Neciaev a menţionat că armele nucleare ar putea fi folosite de către Rusia doar ca măsură de răspuns. Doctrina militară a Rusiei permite un răspuns nuclear numai ca răspuns la ameninţarea cu distrugerea în masă sau când existenţa fundamentală a statului este ameninţată, a aminitit oficialul rus, citat de Agerpres.

Aşadar, utilizarea arsenalului nuclear este posibilă numai ca parte a unui răspuns de autoapărare faţă de un atac şi numai în situaţii de urgenţă, a explicat purtătorul de cuvânt al MAE rus. Şi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat mai devreme săptămâna aceasta că Rusia nu are nevoie să-şi folosească arsenalul nuclear în campania sa militară în Ucraina, el calificând speculaţiile mediatice conform cărora Moscova ar putea desfăşura arme nucleare sau chimice în acest conflict drept minciuni absolute.

Un soldat rus și-a publicat memoriile de pe frontul din Ucraina: Nu văd dreptatea în acest război. Kremlinul ne-a transformat în sălbatici

The Guardian a postat mai multe fragmente din memoriile unui soldat rus de pe frontul din Ucraina, precum și un interviu realizat cu acesta. Pavel Filatiev a explicat cu mai multe detalii modul în care sunt tratați soldații de către Kremlin, dar și atrocitățile pe care colegii lui le-au comis asupra civililor.

Pavel Filatiev cunoaște consecințele publicării memoriilor. Fostul parașutist a înțeles că riscă închisoarea, că va fi numit trădător și va fi ocolit de foștii săi camarazi de arme. Mama lui îl îndemnase să fugă din Rusia cât mai poate.

G Ad:

„Nu văd dreptatea în acest război. Nu văd dreptatea aici”, a spus el, așezat la masa unei cafenele retrase din districtul financiar al Moscovei. A fost prima lui discuție cu un jurnalist de când s-a întors din războiul din Ucraina, relatează The Guardian, în exclusivitate.

„Nu îmi este frică să lupt în război. Dar trebuie să simt că lupt pentru dreptate, să înțeleg că ceea ce fac este corect. Și cred că acțiunea eșuează nu numai pentru că guvernul a furat totul, ci pentru că noi, rușii, nu simțim că ceea ce facem este corect.”

În urmă cu două săptămâni, Filatiev și-a publicat memoriile pe pagina personală de pe rețeaua de socializare VKontakte. În cadrul celor 141 de pagini putem observa: o descriere zilnică asupra modului în care unitatea sa de parașutiști a fost trimisă în Crimeea, a intrat în Herson, a capturat portul, urmată de conflictul puternic de artilerie care a durat timp de mai bine de o lună, lângă Nikolaev – și apoi cum a fost, în cele din urmă, rănit și evacuat din conflict, din cauza unei infecții oculare.

Acesta se declară convins că trebuie să expună „putregaiul” din miezul invaziei ruse a Ucrainei. „Stăteam sub focul de artilerie lângă Nikolaev”, a spus el. „În acel moment deja eram conștient că suntem aici să facem prostii, pentru că nimeni nu ne-a explicat de ce naiba avem nevoie de acest război. Și chiar am avut acest gând: „Doamne, dacă supraviețuiesc, atunci voi face tot ce pot pentru a opri asta.”

El a petrecut 45 de zile scriindu-și memoriile din conflict. „Pur și simplu nu mai pot să tac, deși știu că probabil nu voi schimba nimic și poate că fac ceva prostesc pentru că o să am necazuri”, a spus Filatiev.

Memoriile sale, „ZOV”, poartă numele marcajelor tactice pictate pe vehiculele armatei ruse care au fost adoptate ca simbol pro-război în Rusia. Până acum nu a existat o relatare mai detaliată, voluntară, de la un soldat rus care a participat la invazia Ucrainei. Extrase din memoriile sale au fost publicate în presa independentă din Rusia, în timp ce Filatiev a apărut video pentru un interviu televizat la TV Rain.

Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro