Data publicării:

Rusia a renunțat la „operațiunea militară specială”. Acum este oficial în „stare de război”

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Rusia a admis vineri, după doi ani de la invazia sa în Ucraina, că se află „într-o stare de război”, pe măsură ce a lansat un masiv val de atacuri cu rachete și drone asupra teritoriului vecinului său.

Potrivit Financial Times, Rusia a lansat aproape 90 de rachete și peste 60 de drone de design iranian, deteriorând „zeci” de facilități energetice, inclusiv centrale electrice, în ceea ce oficialii ucraineni au descris ca o încercare de a slăbi rețeaua de electricitate și de încălzire a țării.

Cel puțin trei persoane au fost ucise și peste 20 au fost rănite, conform Ministerului de Interne și oficialilor locali.

„Suntem într-o stare de război”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru un ziar pro-Kremlin, publicat vineri.

Admiterea marchează o escaladare în limbajul oficial folosit pentru a descrie conflictul, pe care Kremlinul l-a numit inițial „o operațiune militară specială”.

„Da, a început ca o operațiune militară specială, dar de îndată ce această gașcă s-a format acolo, când Vestul colectiv a devenit un participant de partea Ucrainei, pentru noi deja a devenit un război”, a spus Peskov.

Moscova acuză adesea Vestul de participare directă la conflict prin furnizarea de arme Ucrainei

„Cel mai mare atac înregistrat”

Atacurile rusești au lovit cel puțin nouă regiuni - de la Harkov și Zaporijjea, de lângă liniile frontului, până la Lvov și Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei, la sute de kilometri distanță de lupte.

Rețeaua de energie electrică a statului Ucraina, Ukrenergo, a declarat: „Atacul rusesc de astăzi asupra sistemului energetic al Ucrainei a fost cel mai mare înregistrat”.

„Zeci de facilități ale sistemului de alimentare cu energie au fost deteriorate”, inclusiv centrale termice și hidroelectrice, precum și linii de alimentare principale și regionale, și au fost instituite întreruperi de urgență în șapte regiuni, se arată în declarație.

„Lumea vede țintele teroriștilor ruși cât se poate de clar: centrale electrice și linii de alimentare cu energie, un baraj hidroelectric, clădiri rezidențiale obișnuite, chiar și un troleibuz”, a declarat președintele Volodymyr Zelenski.

El a făcut un apel încă o dată vineri pentru mai multe arme occidentale, criticând „indecizia” politică despre care a spus că îi costă vieți ucrainene.

Ucraina s-a confruntat cu lipsuri atât în ​​sistemele de apărare antiaeriană pentru a-și proteja cerul, cât și în muniția la sol, în timp ce un pachet vital de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari este blocat în prezent în Congresul SUA.

„Rachetele rusești nu au întârzieri, așa cum au pachetele de ajutor către țara noastră. 'Shahed' (dronele) nu au nicio indecizie, ca unii politicieni. Este important să înțelegem costul întârzierilor și al deciziilor amânate”, a spus el.

„Avem nevoie de apărare aeriană pentru a proteja oamenii, infrastructura, casele și barajele. Partenerii noștri știu exact ce este nevoie. Cu siguranță ne pot sprijini... Viața trebuie protejată de acești non-oameni de la Moscova”.

Forțele aeriene ale Ucrainei au declarat că au doborât 37 din cele 88 de rachete lansate peste noapte și 55 din cele 63 de drone.

Atacurile au lăsat aproximativ 700.000 de consumatori fără electricitate în regiunea Harkovului de nord-est, a spus guvernatorul Oleg Sinegubov.

„Scopul nu este doar să provoace daune, ci să încerce din nou, ca și anul trecut, să cauzeze o defecțiune la scară largă a sistemului energetic al țării”, a declarat ministrul energiei, German Galușcenko.

Iarna trecută, Rusia a lansat un bombardament zilnic de atacuri aeriene asupra rețelei electrice a Ucrainei, aruncând milioane de oameni în întuneric și lăsându-i fără încălzire în temperaturi sub zero grade pentru ore întregi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel