Data actualizării:
Data publicării:

Rusia acuză Uniunea Europeană și SUA că se implică în treburile interne ale Republicii Moldova

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Rusia acuză Uniunea Europeană și SUA că se implică în treburile interne ale Republicii Moldova / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Rusia acuză Uniunea Europeană și SUA că se implică în treburile interne ale Republicii Moldova / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Ministerul rus de externe acuză UE și SUA de amestec în treburile interne ale Republicii Moldova. Acesta îndeamnă statele să se abțină de la a interveni în problemele țării și „să nu depășească normele de etică diplomatică”.

Ministerul rus de Externe acuză Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite ale Americii (SUA) de amestec în treburile interne ale Republicii Moldova, menționând că acest lucru „contribuie la o polarizare și mai mare a societății moldovenești”. Declarațiile au fost făcute luni, 26 aprilie, de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Zaharova susține că săptămâna trecută, „oficialii occidentali și-au continuat încercările de a se amesteca în treburile interne ale republicii”, făcând referire la declarațiile oficialilor occidentali, prin care au criticat deciziile cu privire la Curtea Constituțională (CC) aprobate vineri, 23 aprilie, de către PSRM – ȘOR.

„Motivul a fost adoptarea de către Parlamentul Moldovei, la 23 aprilie, a Declarației privind recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Un alt motiv a fost anularea de către parlamentari a deciziei din 2019 privind numirea actualului președinte al Curții Constituționale. Președintele Consiliului European, Charles Michel, și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate Josep Borrell și-au exprimat „îngrijorarea” în legătură cu aceste decizii imediat după adoptarea lor, văzând în ele „un atac asupra independenței Curții Constituționale”. Șeful delegației UE în Republica Moldova Peter Michalko, ambasadorul SUA Dereck Hogan, precum și ambasadele unui număr de state membre ale UE, inclusiv România și Olanda, nu au rămas deoparte”, se arată într-o notă informativă a ministerului.

Maria Zaharova susține demersurile proruților din Republica Moldova

În context, Maria Zaharova îndeamnă UE și SUA să se abțină de la „amestecul în treburile interne ale Republicii Moldova și să nu depășească normele de etică diplomatică”.

„În mod semnificativ, în timp ce solicită Parlamentului Republicii Moldova să respecte deciziile Curții Constituționale, reprezentanții SUA și UE par să refuze să arate același respect față de acțiunile legislatorilor moldoveni. O astfel de selectivitate în evaluări confirmă încă o dată că vectorul geopolitic al Chișinăului este mai important pentru ei decât „valorile democratice” pentru care luptă”, se mai arată în nota informativă.

La propunerea socialiștilor, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR a aprobat vineri, 23 aprilie, Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.

Mai exact, potrivit deputaților socialiști, care sunt autorii documentului, prin hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare a Curții Constituționale. Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit, tot vineri, 23 aprilie, de deputații PSRM – ȘOR judecător la Curtea Constituțională (CC).

Magistrații au fost acuzați de uzurparea puterii în stat

Tot vineri, 23 aprilie, tot socialiștii, împreună cu deputații Partidului Politic „Șor” au aprobat o declarație prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale. Fostul președinte al CC, Alexandru Tănase susține că abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic.

Tot vineri seara, 23 aprilie, în baza unei sesizări depuse de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, Curtea Constituțională a suspendat decizia privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare a Înaltei Curți, precum și Hotărârea prin care fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit judecător la CC de către PSRM – ȘOR. Hotărârea Înaltei Curți a fost pronunțată de Liuba Șova, președintă ad-interim.

După deciziile socialiștilor cu privire la Curtea Constituțională, Comisia de la Veneția, europarlamentari și mai multe misiuni diplomatice „au condamnat decizile aprobate de către Parlamentul de la Chișinău”, menționând că acestea sunt un atac asupra CC, precizează ZdG.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel