Rusia acuză Ucraina că plănuiește să invadeze Transnistria și Moldova printr-o operațiune sub steag fals
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
 / Foto: Facebook МИД России
/ Foto: Facebook МИД России
Ministerul rus al Apărării a acuzat joi Ucraina că plănuiește să invadeze regiunea separatistă moldovenească Transnistria după o operațiune sub steag fals, a relatat agenția de presă RIA, citată de The Guardian. 

Autoritățile de la Chișinău nu confirmă informația, dar fac apel la calm, scrie Ziarul de Gardă:

„Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale R. Moldova. Instituțiile noastre cooperează cu partenerii străini și în cazul unor pericole la adresa țării vor informa neîntârziat opinia publică”, se arată în anunțul autorităților de la Chișinău.

Ministerul rus al Apărării, condus de Serghei Șoigu, a spus că Ucraina a planificat să organizeze un atac al forțelor pretins rusești din Transnistria ca pretext pentru invazie, scrie RIA.

Separat, agenția de știri TASS l-a citat pe ministrul adjunct de externe rus Mihail Galuzin, care a zis că Occidentul a instruit guvernul de la Chișinău să oprească orice interacțiune cu administrația transnistreană susținută de Kremlin.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a acuzat Moscova la începutul lunii februarie că instrumentează o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul și a atrage Transnistria în războiul său. Regiunea majoritar vorbitoare de limbă rusă s-a desprins din Moldova sovietică de atunci în 1990. După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, separatiștii pro-ruși au purtat un război sângeros cu forțele guvernamentale moldovenești. Rusia are în Transnistria aproape 2000 de militari staționați.

Vezi și - Ce a discutat Maia Sandu cu Joe Biden

Vladimir Putin a anulat decretul prin care recunoștea suveranitatea Moldovei în problema Transnistriei

Președintele rus Vladimir Putin a anulat decretul prin care recunoștea suveranitatea Moldovei în problema Transnistriei.

Președintele rus Vladimir Putin a anulat, marți, un decret  semnat în 7 mai 2012, care garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei, scrie Ziarul de Iași.

În prima zi a noului mandat de președinte al Federației Ruse, început în 2012, Putin a semnat decretul care trasa direcțiile de politică externă și relații internaționale. Ce prevedea decretul, vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel