Rusia a vrut drone Bayraktar, turcii refuză: Banii nu reprezintă o prioritate pentru noi
Dronele Bayraktar nu vor fi vândute Rusiei, indiferent de sumele de bani oferite.
„Banii nu reprezintă o prioritate pentru noi. Niciodată scopul afacerii noastre nu au fost banii și resursele materiale iar prietenia și cooperarea noastră cu Ucraina se bazează pe mulți ani. Prin urmare, indiferent de câți bani ni se oferă, vom fi sinceri, nu există nicio posibilitate ca dronele TB2 să fie vândute Rusiei”, a precizat Haluk Bayraktar, conform b1.ro.
Bayraktar, drona care a schimbat războiul din Ucraina. Creatorul ei, "Elon Musk al Turciei"
Valerii Zaluzhnyi, comandantul forţelor armate ucrainene, a postat la finalul lunii februarie imagini cu un convoi militar rusesc care se apropia de oraşul Herson, la doar câteva zile după startul invaziei. În centrul imaginii, s-a putut observa cum un sistem de ţintire s-a fixat pe un vehicul care a explodat câteva secunde mai târziu. "Iată ce poate face Bayraktar. Bun venit în iad!", a scris atunci Zaluzhnyi.
Bayraktarul un vehicul automat de zbor, gri, plat, cu aripi în unghi şi o elice în partea din spate, care transportă bombe ghidate prin laser. De asemenea, bayraktarul este suficient de mic încât poate fi transportat într-o camionetă şi costă mult mai puţin decât dronele americane şi israeliene. Creatorul acesteia, Selcuk Bayraktar, este unul dintre cei mai importanţi producători de arme din lume. Iar în Ucraina, bayraktarul a devenit deja o legendă, fiind făcut chiar şi un cântec despre aceasta.
"Dronele fac ceea ce ar trebui să facă. Distrug unele dintre cele mai avansate sisteme şi vehicule blindate din lume", a declarat Bayraktar pentru New Yorker. "Orice dronă construită azi o pilotez eu, pentru că îmi place", a mai spus acesta.
Bayraktar, Elon Musk al Turciei
Bayraktar, care are peste două milioane de urmăritori pe Twitter, îşi foloseşte imaginea pentru a promova iniţiative educaţionale, dar şi pentru celebrarea martirilor turci. "Mulţi turci îl consideră similar cu Elon Musk", a declarat Federico Donelli, specialist în relaţii internaţionale la Universitatea Genoa, conform sursei citate.
Bayraktar s-a născut la Istanbul în 1979 şi mai are doi fraţi, unul mai mare şi unul mai mic decât el. Tatăl său a absolvit Universitatea Tehnică din Istanbul şi a pus bazele unei companii de piese auto, în timp ce mama sa a fost economist şi programator. Astfel, fraţii au fost în preajma tehnologiei încă din copilărie.
Pasiunea pentru aparate zburătoare a prins-o, însă, de la tatăl său, pilot amator. "Avea un avion micuţ, mă simţeam de parcă navigam pe mare. Îmi construiam şi eu modele de aeronave şi le ascundeam sub pat, lucram în secret la ele. Eu ar fi trebuit, de fapt, să învăţ pentru examene", a mai declarat Bayraktar.
Prima dronă realizată de acesta avea 9 kg şi a zburat doar trei metri. Bayraktar nu a cedat, i-a refăcut designul, iar la al doilea test a stat în aer mai bine de o oră. Ba chiar a testat-o prin supravegherea rebelilor PKK, o grupare separatistă kurdă care se ascundea în munţii din Anatolia.
"Dronele mele trebuie să fie întărite în luptă, trebuie să fie robuste. Dacă nu merg la înălţimi de sute de metri, în temperaturi de minus 30 grade, atunci e doar un obiect pe care îl cari în rucsac", a punctat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News