Data publicării:

Rusia a suspendat dreptul Japoniei de a pescui în zona Insulelor Kurile, teritorii disputate de cele două țări

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Rusia a suspendat dreptul pescarilor japonezi de a opera în zona Insulelor Kurile de Sud, teritorii disputate între Moscova și Tokyo.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că suspendă un acord cu Japonia care le-a permis pescarilor japonezi să pescuiască în apropierea insulelor Kurile de Sud disputate, acuzând Tokyo că nu a făcut plățile cerute în temeiul acordului.

„În situația actuală, suntem forțați să suspendăm punerea în aplicare a Acordului din 1998 până când partea japoneză își va îndeplini toate obligațiile financiare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un comunicat de marți.

Numte Kurile de Rusia și Teritoriile de Nord de Japonia, șirul de insule vulcanice se află în centrul unei dispute de decenii între cele două țări, care le-a împiedicat să semneze un tratat de pace oficial după cel de-al Doilea Război Mondial.

Moscova consideră arhipelagul strategic – care separă Marea Ohotsk de Oceanul Pacific – ca fiind al său, în timp ce Tokyo spune că cele patru insule aparțin Japoniei și au fost capturate de armata sovietică în ultimele zile ale războiului.

Noi tensiuni între Rusia și Japonia

În octombrie, noul prim-ministru al Japoniei, Fumio Kishida, a declarat că suveranitatea Japoniei se extinde asupra celor patru insule: Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai, care se află în cel mai apropiat punct al lor, la doar câțiva kilometri de coasta de nord a Hokkaido, cea mai nordică insulă mare a Japoniei.

Suspendarea anunțată de Moscova a acordului de pescuit vine în momentul în care oficialii japonezi și NATO au convenit marți să intensifice cooperarea militară și să desfășoare exerciții comune, pe fondul îngrijorărilor comune că invazia Ucrainei de către Rusia provoacă o deteriorare a mediului de securitate în Europa și Asia.

De asemenea, Japonia s-a alăturat rapid SUA și Europei pentru a impune sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv înghețarea activelor oficialilor și miliardarilor ruși, restricționarea comerțului și investițiilor și oferirea de sprijin Ucrainei, după invazia Moscovei din februarie.

În mai, premierul Kishida a declarat că Japonia va interzice importurile rusești de țiței „în principiu” și a anunțat deja eliminarea treptată a importurilor de cărbune din Rusia.

Japonia și NATO își intensifică legăturile

Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a declarat marți la începutul întâlnirii cu șeful Comitetului Militar NATO, Rob Bauer, că Japonia speră să consolideze legăturile cu țările europene și salută implicarea extinsă a NATO în regiunea Indo-Pacific.

„Securitatea Europei și a Asiei sunt strâns legate, mai ales acum, cu comunitatea internațională care se confruntă cu provocări serioase”, a spus Kishi.

Vizita lui Bauer la Tokyo are loc în timp ce Forța de Autoapărare Maritimă a Japoniei participă la exercițiile navale ale NATO în Marea Mediterană.

Tot marți, avioanele de luptă japoneze și americane au efectuat exerciții de zbor comune deasupra Mării Japoniei „pe fondul unui mediu de securitate din ce în ce mai sever, cum ar fi lansările repetate de rachete balistice ale Coreei de Nord”, a anunțat Ministerul Apărării din Japonia.

Cele patru insule aflate în centrul disputei dintre Moscova și Tokyo sunt situate la sud-estul insulei rusești Sakhalin și fac parte din punct de vedere administrativ din aceeași regiune.

Strategic, controlul insulelor asigură că Rusia are acces pe tot parcursul anului la Oceanul Pacific pentru flota sa de nave de război și submarine din Pacific cu sediul în Vladivostok, deoarece strâmtoarea dintre insulele Kunashir și Iturup nu îngheață iarna.

Rusia are baze militare în arhipelag și a desfășurat sisteme de rachete pe insule.

Cu o populație de aproximativ 20.000 de oameni, insulele sunt bogate în izvoare termale și minerale și metale din pământuri rare, cum ar fi reniul, care este folosit în producția de avioane supersonice, conform AlJazeera.

Iulia Timoşenko spune că Putin nu este nebun. "Absolut raţional, rece, crud, întunecat”. Care este scopul liderului de la Kremlin

 

Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko l-a descris pe Vladimir Putin ca fiind „absolut raţional, rece, crud, întunecat”. În plus, aa susţine că Putin este hotărât să intre în istoria Rusiei alături de Stalin şi Petru cel Mare, dar că există o şansă istorică pentru a-l opri.

Într-un interviu exclusiv pentru The Guardian, Timoşenko a respins sugestia că preşedintele rus ar fi „nebun”. „El acţionează după propria sa logică întunecată”, a spus ea. „El este condus de această idee de misiune istorică - să creeze un imperiu. Acesta este ţelul lui. Vine dintr-o dorinţă şi o credinţă interioară profundă”.

Timoşenko, un lider al revoluţiei portocalii din 2004, de două ori prim-ministru, a avut mai multe întâlniri cu Putin. Au purtat negocieri în 2009, după ce Putin, pe atunci prim-ministru, a întrerupt alimentarea cu gaze către Ucraina. Timoşenko a candidat pentru preşedinţia Ucrainei în 2010, 2014 şi 2019, dar fără succes.

Putin a fost „întotdeauna precaut, fiind antrenat de şcoala KGB”, a spus ea, adăugând că pentru liderul de la Kremlin nu a existat şi nu există naţiunea ucraineană (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel