Rusia a interceptat peste 100 de drone ucrainene peste noapte, spune Moscova
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Rusia a interceptat peste 100 de drone ucrainene peste noapte în sudul țării, deasupra Crimeei anexate și deasupra Mării Negre, a anunțat vineri Ministerul Apărării de la Moscova.

Cincizeci și una de drone au fost distruse deasupra Crimeei, 44 deasupra regiunii Krasnodar, șase deasupra regiunii Belgorod, șase deasupra Mării Negre și una deasupra regiunii Kursk, a precizat ministerul în cadrul unei declarații.

Ofensiva a fost unul dintre cele mai mari atacuri nocturne cu drone efectuate de Ucraina și vine în contextul în care forțele ruse avansează de-a lungul liniei frontului, realizând cele mai mari câștiguri teritoriale din ultimele 18 luni.

Ultima ofensivă a Rusiei a întins și mai mult forțele ucrainene, care sunt depășite numeric și în armament.

Moscova a cucerit 278 de kilometri pătrați (107 mile pătrate) de teritoriu ucrainean între 9 și 15 mai, conform calculelor AFP bazate pe date de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) – cel mai mare câștig teritorial într-o singură operațiune din decembrie 2022 până în prezent.

Situația de vineri, 17 mai 2024, în Ucraina

Lupte

În vizită la Harkov, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că situația din nord-est este „extrem de dificilă”, dar „sub control” după ce armata a oprit parțial un avans rusesc.


Sergiy Bolvinov, șeful investigațiilor poliției din regiunea Harkov, a acuzat Rusia că a luat „30 până la 40” de civili captivi în Vovchansk pentru a-i folosi ca „scuturi umane” în apropierea centrului lor de comandă.


Generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al forțelor aliate NATO în Europa, a declarat că nu crede că armata rusă are suficiente trupe pentru a realiza o străpungere strategică în regiunea Harkov și că este încrezător că forțele ucrainene vor menține linia de front acolo.


Statul Major General al Ucrainei a declarat că Rusia își concentrează cele mai intense atacuri pe linia frontului în apropierea orașelor Pokrovsk și Kramatorsk din regiunea estică Donețk, unde ofensiva Rusiei a fost necruțătoare de luni de zile.


O alertă de raid aerian în regiunea Harkov din nord-est a rămas în vigoare mai mult de 16 ore și jumătate în contextul atacurilor rusești cu drone și rachete. Oficialii au declarat că cinci drone au lovit părți din orașul Harkov, declanșând un incendiu. Nu au fost raportate victime. Alerta a fost ridicată în primele ore ale zilei de vineri.


Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, a declarat că o femeie și fiul ei de patru ani au fost uciși când mașina lor a fost lovită de o dronă ucraineană. Alte două persoane din vehicul au fost rănite.

Politică și diplomație

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping la Beijing. Cei doi au purtat discuții, s-au plimbat printr-un parc și au băut ceai. Xi a spus că relația tot mai profundă dintre cele două țări este o „forță de stabilizare” în lume și că speră ca războiul din Ucraina să poată fi rezolvat pe cale pașnică. China nu a condamnat invazia pe scară largă a Moscovei. Putin a spus că este recunoscător pentru eforturile Chinei de a rezolva criza.


Rusia l-a expulzat pe Adrian Coghill, atașatul de apărare al Regatului Unit, din Moscova la o săptămână după ce Marea Britanie a ordonat plecarea atașatului de apărare al Rusiei de la Londra, considerându-l „un ofițer de informații militare nedeclarat”. Secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a declarat că decizia Moscovei a fost luată deoarece Coghill „personifica sprijinul neclintit al Regatului Unit pentru Ucraina“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel