Rusia a impus interdicţie de intrare pe teritoriul său mai multor oficiali din Republica Moldova
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Mai mulți oficiali din Republica Moldova au primit interdicție de a intra pe teritoriul Federației Ruse.

Republica Moldova va continua să-şi protejeze spaţiul informaţional "indiferent de deciziile sau răspunsurile Moscovei", a declarat luni Ministerul de Externe şi Integrare Europeană de la Chişinău, după ce Rusia a impus interdicţie de intrare pe teritoriul său pentru mai mulţi oficiali moldoveni, potrivit Deschide.md şi EFE, citat de Agerpres.

"Indiferent de deciziile sau răspunsurile Moscovei, ne angajăm să continuăm să protejăm spaţiul nostru informaţional împotriva oricărei ingerinţe externe şi să menţinem o poziţie fermă împotriva dezinformării, atacurilor hibride şi încercărilor de destabilizare a ţării noastre", a subliniat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Igor Zaharov.

Anterior, diplomaţia rusă a informat într-o notă că ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat luni la sediul MAE rus unde i-a fost exprimat un "protest ferm" în legătură cu "persecuţia politică a presei de limbă rusă în Republica Moldova" şi blocarea site-urilor acestora.

"Ca măsură asimetrică, Lillian Darii a fost informat că mai multor oficiali din Republica Moldova le este interzisă intrarea în Federaţia Rusă", a precizat MAE rus, fără a dezvălui numele celor care nu vor mai putea călători în Federaţia Rusă.

În octombrie, Republica Moldova a blocat 31 de portaluri de internet, majoritatea controlate din Rusia, potrivit presei locale.

Printre mass-media blocate se numără site-urile marilor agenţii de presă ruse, precum TASS şi Interfax, dar şi postul de radio Sputnik şi ziare precum Izvestia şi Komsomolskaia Pravda.

Potrivit Chişinăului, este vorba despre portaluri de internet care difuzează informaţii "capabile să genereze tensiuni sau conflicte sociale" şi care "provin de la autorităţile publice ale unui stat (implicat) într-un conflict militar şi recunoscut ca stat agresor, sau de la persoane şi entităţi sancţionate de Uniunea Europeană, SUA, Canada, Marea Britanie şi Norvegia pentru acţiunile lor destabilizatoare faţă de Republica Moldova".

Anterior, autorităţile ruse au impus în luna august restricţii de intrare pe teritoriul Rusiei pentru oficiali moldoveni, ca răspuns la decizia Chişinăului de a reduce personalul Ambasadei Rusiei în Republica Moldova.

Lista deputaților interziși în Federația Rusă:

Mihai Popșoi

Radu Marian

Veronica Roșca

Andrian Cheptonar

Ion Șpac

Eugenia Cojocari

Ersilia Qatrawi

Mihail Druță

Maria Pancu

Artemie Catanoi

Igor Chiriac

Ion Groza

Vasile Grădinaru

Sergiu Lazarencu

Vitalie Jacot

Ion Babici

Doina Gherman

Gheorghe Cojoc

Anterior, Moscova a interzis accesul pentru alți trei deputați PAS. Este vorba de Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?