Rusia a găsit alternativa: A ajuns ”benzinarul” Chinei, alături de Arabia Saudită
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
În luna septembrie, importurile de țiței rusesc ale Chinei au crescut cu 22% față de aceeași perioadă din 2021, dar Arabia Saudită rămâne principalul furnizor, potrivit datelor oficiale publicate luni.

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei după invadarea Ucrainei au determinat mulți importatori de petrol să întrerupă relațiile comerciale cu Moscova, provocând o scădere semnificativă a prețurilor spot la țițeiul rusesc. Însă, după întâlnirile dintre oficiali ruși și chinezi, cei doi au anunțat că prietenia lor ”nu are granițe”, potrivit Agerpres.

Importurile de petrol din Rusia au totalizat luna trecută 7,46 milioane de tone, inclusiv transporturile prin intermediul conductei East Siberian-Pacific Pipeline (ESPO) și transporturile maritime din porturile rusești, potrivit datelor vamale chineze.

Volumele din septembrie s-au ridicat la 1,82 milioane barili pe zi (bpd), sub nivelul de 1,96 milioane bpd din august și nivelul record din mai, de aproape 2 milioane bpd.


Importurile din Arabia Saudită, principalul furnizor al Chinei, au ajuns la 7,53 milioane de tone sau 1,83 milioane bpd, comparativ cu nivelul din august de 1,99 milioane bpd, cu 5,4% mai scăzut decât în ​​septembrie 2021.

În mod similar, Arabia Saudită continuă să fie cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, furnizând 65,84 milioane de tone de petrol în primele nouă luni ale anului 2022, comparativ cu 64,26 milioane de tone ale Rusiei.


Importurile din Malaezia, care a servit drept punct de transbordare pentru petrol din Iran, Venezuela și, cel mai recent, Rusia în ultimii doi ani, s-au dublat la un record de 4,05 milioane de tone în septembrie, potrivit datelor Administrației Vamale din China. august de 3,37 milioane de tone.


În plus, China a primit aproximativ 795.000 de tone de țiței din SUA, după oprirea importurilor în august. Nu au fost raportate importuri de petrol din Venezuela sau Iran.

Citește și:


Shell cumpără 9% din pachetul de gaze North Field South din Qatar

La o ceremonie de semnare la Doha, ministrul Qatar al Energiei, Saad Al-Kaabi, a anunțat duminică că Shell va achiziționa un pachet de 9,375% din North Field South, ceea ce va crește capacitatea de producție de GNL a Qatarului cu 16 milioane de tone pe an, informează Almayadeen.

TotEnergies SE s-a alăturat proiectului și în septembrie, cu o participație de 9,375% în valoare de aproximativ 1,5 miliarde USD. Kaabi a declarat anterior că Qatar vinde o participație combinată de 25% către patru companii, urmând să fie anunțați încă doi parteneri.

Qatar își crește capacitatea de producție și lichefiere ca răspuns la o creștere globală a cererii de gaze. 

Directorul executiv al Shell, Ben van Beurden, a comentat cu privire la limitarea temporară a prețului gazelor naturale în Europa, spunând că politicienii UE înțeleg că planul este complicat.

”Sunt sigur că acest lucru se va rezolva într-un mod adecvat și responsabil, care va aduce cu adevărat beneficii atât piețelor, cât și consumatorilor din Europa”, a spus directorul executiv al Shell, Ben van Beurden. Beurden a mai adăugat că Europa va trebui să reducă cererea de gaze din partea industriei.

Șeful Shell: Guvernele ar putea avea nevoie să taxeze firmele energetice pentru a-i ajuta pe cei săraci

Ben van Beurden, șeful companiei de petrol și gaze, a declarat la o conferință de energie la Londra: ”Într-un fel sau altul trebuie să existe intervenția guvernului pentru protejarea celor mai săraci. Asta poate însemna probabil că guvernele trebuie să taxeze oamenii din această cameră pentru a plăti pentru asta. Există o discuție de purtat despre asta, dar cred că este inevitabil.”

Săptămâna trecută, miniștrii UE au convenit să profite de câștigurile extraordinare ale companiilor și să le redirecționeze către clienți și întreprinderi, ca parte a unui pachet energetic inițial.

Executivul UE speră să strângă 140 de miliarde de euro prin intermediul taxelor. Blocul și-a stabilit, de asemenea, un obiectiv de a reduce consumul de energie.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel