Rusia a fost suspendată din concursul Eurovision 2022
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
 Foto: Eurovision
Foto: Eurovision
Rusia a fost descalificată de la Eurovision Song Contest 2022, după ce Vladimir Putin a ordonat atacul armat asupra Ucrainei, în dimineața zilei de joi, 24 februarie.

După ce Rusia a invadat Ucraina joi, 24 februarie, Uniunea Europeană de Radiodifuziune a luat o măsură drastică în privința statului rus aşa cum, probabil, era de aşteptat. În urma declanșării războiului, Rusia a fost suspendată din concursul Eurovision 2022, pe motiv că acest lucru ar „discredita concurenţa”. 

Rusia nu va mai participa la Eurovision 2022

Rețeaua de radiodifuziune publică ucraineană UA:PBC a trimis o scrisoare deschisă către EBU în ziua în care armata rusă a invadat statul ucrainean. Deși, inițial, cei de la Eurovision nu au împiedicat participarea rușilor la concursul din 2022, între timp oficialii competiției muzicale s-au răzgândit, ulterior, declarând că Rusia a fost suspendată. „Colegiul executiv al EBU a luat decizia de descalifica Rusia, în urma unei recomandări a organului de conducere al Eurovision Song Contest, Grupul de Referință, pe baza regulilor evenimentului și a valorilor EBU. Decizia reflectă îngrijorarea că, în lumina crizei fără precedent din Ucraina, includerea unei candidaturi ruse în Concursul din acest an ar aduce concurența în discredit. Rămânem dedicați protejării valorilor unei competiții culturale care promovează schimbul și înțelegerea internațională, reunește publicul, celebrează diversitatea prin muzică și unește Europa pe o singură scenă.”, a declarat organizația într-un comunicat oficial, potrivit celor de la Euronews.

Eurovision Song Contest se va desfășura în perioada 10-14 mai în orașul Torino din Italia. Concursul este împărțit în două serii de semifinale înainte de marea finală de sâmbătă, 14 mai. Atât Rusia, cât și Ucraina se regăseau pe lista participanților din prima semifinală din 10 mai. Înainte de a lua această decizie, EBU s-a consultat pe scară largă cu membrii săi. EBU este o organizație apolitică a radiodifuzorilor, angajată să susțină valorile serviciului public. „Rămânem dedicați protejării valorilor unei competiții culturale care promovează schimbul și înțelegerea internațională, reunește publicul, celebrează diversitatea prin muzică și unește Europa pe o singură scenă”, conchide EBU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel