Data actualizării:
Data publicării:

Rusia a folosit muniție cu fragmentare în gara din Kramatorsk, susține guvernatorul din Donețk

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay, de Amber Clay
Foto: Pixabay, de Amber Clay

Guvernatorul din Donețk spune că Rusia a folosit muniție cu fragmentare în gara din Kramatorsk.

Rusia ar fi folosit muniție cu fragmentare în gara din Kramatorsk, într-un atac care a ucis cel puțin 39 de persoane. Declarațiile au fost făcute de guvernatorul regiunii Donețk din estul Ucrainei care a acuzat joi forțele ruse de noi atrocități, transmite Mediafax, citând Reuters.

Guvernatorul Pavlo Kyrylenko a publicat online o fotografie care arată mai multe cadavre, alături de grămezi de bagaje, dar nu a oferit dovezi are cu privire la tipul de armă folosit pentru atac. Reuters nu a putut verifica imediat afirmația sa.

"Dacă la început au vizat exclusiv ... șinele de cale ferată, acum nu este vorba doar de șine, ci și de lansarea unei rachete care conține muniție cu fragmentare. Aceasta este o confirmare că această (lovitură) a fost destinată civililor", a declarat Kyrylenko într-un briefing online.

Rusia neagă că ar fi vizat civili. Ministerul rus al Apărării a fost citat de agenția de știri RIA, care a declarat că rachetele despre care se spune că au lovit stația au fost folosite doar de armata ucraineană și că forțele armate ale Rusiei nu au avut nicio țintă desemnată în Kramatorsk vineri.

Ce sunt bombele cu fragmentare

Bombele cu fragmentare (BASM) sunt compuse dintr-un container, asemănător unui obuz, care grupează proiectile explozive, de talie mai redusă, aşa-numite "submuniţii". Foarte imprecise, ele lovesc o mare parte dintre civili, scrie observatornews.ro.

Utilizarea lor este interzisă prin convenţia de la Oslo din 2008, dar Moscova nu a semnat-o. "Utilizarea lor masivă de unele armate în zone locuite a provocat în ţările respective pagube umane disproporţionate", potrivit unui raport al Senatului francez.

Muniţiile cu fragmentare dispersează de fapt o multitudine de mici muniţii pe o zonă foarte largă. Unele rămân neexplodate şi pot ucide după an de la lansarea lor, la fel ca minele, notează AFP.

Veteran american către Occident: Dați-ne dra#ului niște arme

Un american, veteran de război, care luptă cot la cot alături de ucraineni, a filmat pe Twitter un apel disperat pentru Washington, în care cerea arme, acestea fiind singurul ajutor „adevărat”.

James Vasquez a ridicat o armă îmbunătățită de el, în cadrul clipului, și a declarat: ”acesta este un adevărat apel pentru ajutor”. Îmbunătățirile pentru AK-47 au fost cumpărate chiar de el, constând într-un sistem optic și un amortizor.

El a detaliat ce i s-a pus la dispoziție de către Armata Ucrainei, implicând faptul că aceștia dispun de armament nepotrivit pentru tipul de război pe care îl conduce Kremlinul. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel