Rusia a cedat? Cere deminarea porturilor ucrainene, pentru a putea exporta. Putin îi promisese lui Ergodan asta
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia a cedat? Cere deminarea porturilor ucrainene, pentru a putea exporta / Foto: Pixabay
Rusia a cedat? Cere deminarea porturilor ucrainene, pentru a putea exporta / Foto: Pixabay
Rusia deminează porturilor ucrainene pentru a putea exporta cereale.

Rusia pare dispusă să permită exportul de cereale din Ucraina, după ce a ocupat porturile ucrainene. Moscova şi-a exprimat marţi disponibilitatea de a facilita ieşirea navelor care transportă cereale, dar a condiţionat asigurarea navigaţiei acestora în condiţii de siguranţă de deminarea porturilor ucrainene, potrivit unei declaraţii făcute în timpul unei vizite în Bahrain de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, relatează Agerpres, citând EFE.

Este necesar ca reprezentanţii ucraineni să demineze apele teritoriale. Dacă se rezolvă problema deminării (...), armata rusă va garanta în largul mării trecerea fără obstacole a acestor nave către Marea Mediterană şi alte destinaţii, a spus Lavrov la o conferinţă de presă.

Lavrov acuză din nou Occidentul


El a acuzat Occidentul că a creat multe probleme artificiale prin închiderea porturilor sale pentru navele ruseşti, prin întreruperea lanţurilor logistice şi financiare, referindu-se la sancţiunile impuse Rusiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Mine navale au fost descoperite plutind în derivă în Marea Neagră după ce Rusia a lansat agresiunea militară contra Ucrainei. Potrivit Moscovei, acestea fac parte din minele amplasate de armata ucraineană în zona de coastă şi s-au desprins de cablurile de ancorare, în timp ce potrivit Kievului ele au fost lansate de Rusia din stocul de mine ucrainene preluat de armata rusă în Crimeea după anexarea acestei peninsule în 2014.

Aceasta era promisiunea făcută de Putin lui Erdogan

Cu o zi în urmă, preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că Rusia este pregătită să colaboreze cu Turcia pentru libera circulaţie a mărfurilor în Marea Neagră, inclusiv a cerealelor exportate din Ucraina.

„La discutarea situației din Ucraina, s-a pus accent pe asigurarea unei navigații sigure în Mările Negre și Azov, eliminând amenințarea minelor din apele acestora. Putin a remarcat disponibilitatea părții ruse de a facilita tranzitul maritim nestingherit al mărfurilor în coordonare cu partenerii turci. Acest lucru este valabil și pentru exportul de cereale din porturile ucrainene.”, a transmis ieri Kremlinul, după ce Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu Recep Tayyip Erdogan. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel