Reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, este considerat primul jurnalist străin reținut pentru spionaj în Rusia post-sovietică, iar arestarea sa ar trebui să intensifice confruntarea Kremlinului cu Occidentul pe fondul atacului Moscovei asupra Ucrainei.
Wall Street Journal a spus că este profund îngrijorat de siguranța lui Gershkovich și a negat afirmația serviciului de securitate FSB că acesta ”spionează în interesul guvernului american”, relatează Euractiv.
Detenția jurnalistului în vârstă de 31 de ani, sub acuzații care implică o pedeapsă maximă de 20 de ani în spatele gratiilor, este, de asemenea, o escaladare gravă a represiunii masive a Kremlinului asupra presei.
Oficialii americani au spus că sunt în legătură cu familia lui Gershkovich și că Departamentul de Stat a cerut acces consular.
Casa Albă a condamnat arestarea și i-a avertizat pe americani să nu călătorească în Rusia, iar pe cei aflați acum în țară să plece pentru propria lor siguranță.
????Arrested in #Russia????????, the American???????? reporter Evan Gershkovich is accused of spying by the FSB. The @WSJ ’s correspondent was investigating on the military company Wagner. RSF is alarmed by what looks like retaliation: journalists must not be targeted! pic.twitter.com/urmGFNEdNz
— RSF (@RSF_inter) March 30, 2023
”Vizarea cetățenilor americani de către Guvernul rus este inacceptabilă. Condamnăm detenția domnului Gershkovich în cei mai fermi termeni”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.
”Acuzația de spionaj este ridicolă”, a adăugat ea mai târziu.
Uniunea Europeană a condamnat joi ”nerespectarea sistematică” de către Rusia a libertății presei.
”Jurnaliştilor trebuie să li se permită să-şi exercite profesia în mod liber şi să merite protecţie”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei UE Josep Borrell.
Gershkovich a fost reținut la Ekaterinburg, la aproximativ 1.800 de kilometri est de Moscova, apoi transferat în capitală și plasat în detenție până pe 29 mai, în așteptarea procesului.
Reporterii Fără Frontiere a spus că investighează Grupul Wagner, armata administrată privată jucând un rol proeminent în ofensiva militară a Rusiei în Ucraina. Gruparea este controlată de Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Putin.
FSB a susținut însă că Gershkovich a fost reținut ”în timp ce încerca să obțină informații clasificate” despre armata Rusiei.
Atât Kremlinul, cât și Ministerul de Externe au susținut că jurnalistul a fost ”prins în flagrant”.
O sursă a legii a declarat agenției de presă de stat TASS că dosarele de caz sunt ”top secret” și că Gershkovich a spus că nu este vinovat de spionaj.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News