Rusia a arestat un jurnalist american pentru acuzații de spionaj
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Donald Tong/ Pexels
Fotografie de la Donald Tong/ Pexels
Un jurnalist american a fost reținut sub suspiciunea de spionaj pentru Washington, a declarat Rusia joi (30 martie), stârnind indignare imediată din partea Occidentului, Casa Albă condamnând acuzația ca fiind ”ridicolă”.

Reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, este considerat primul jurnalist străin reținut pentru spionaj în Rusia post-sovietică, iar arestarea sa ar trebui să intensifice confruntarea Kremlinului cu Occidentul pe fondul atacului Moscovei asupra Ucrainei.

Wall Street Journal a spus că este profund îngrijorat de siguranța lui Gershkovich și a negat afirmația serviciului de securitate FSB că acesta ”spionează în interesul guvernului american”, relatează Euractiv.

Detenția jurnalistului în vârstă de 31 de ani, sub acuzații care implică o pedeapsă maximă de 20 de ani în spatele gratiilor, este, de asemenea, o escaladare gravă a represiunii masive a Kremlinului asupra presei.

Oficialii americani au spus că sunt în legătură cu familia lui Gershkovich și că Departamentul de Stat a cerut acces consular.

Casa Albă a condamnat arestarea și i-a avertizat pe americani să nu călătorească în Rusia, iar pe cei aflați acum în țară să plece pentru propria lor siguranță.

”Vizarea cetățenilor americani de către Guvernul rus este inacceptabilă. Condamnăm detenția domnului Gershkovich în cei mai fermi termeni”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.

”Acuzația de spionaj este ridicolă”, a adăugat ea mai târziu.

Uniunea Europeană a condamnat joi ”nerespectarea sistematică” de către Rusia a libertății presei.

”Jurnaliştilor trebuie să li se permită să-şi exercite profesia în mod liber şi să merite protecţie”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei UE Josep Borrell.

”Prins in flagrant”


Gershkovich a fost reținut la Ekaterinburg, la aproximativ 1.800 de kilometri est de Moscova, apoi transferat în capitală și plasat în detenție până pe 29 mai, în așteptarea procesului.

Reporterii Fără Frontiere a spus că investighează Grupul Wagner, armata administrată privată jucând un rol proeminent în ofensiva militară a Rusiei în Ucraina. Gruparea este controlată de Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Putin.

FSB a susținut însă că Gershkovich a fost reținut ”în timp ce încerca să obțină informații clasificate” despre armata Rusiei.

Atât Kremlinul, cât și Ministerul de Externe au susținut că jurnalistul a fost ”prins în flagrant”.

O sursă a legii a declarat agenției de presă de stat TASS că dosarele de caz sunt ”top secret” și că Gershkovich a spus că nu este vinovat de spionaj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel