Ruptură în coaliție pe alegerile comasate. Bogdan Chirieac: E strigător la cer! Și totuși președintele Iohannis dorește lucrul acesta
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Bogdan Chirieac a vorbit despre ruptura dintre PSD și PNL, dar și despre rolul jucat de Klaus Iohannis.

PSD și PNL au amânat ședința coaliției care ar fi trebuit să aibă loc astăzi și în cadrul căreia ar fi trebui să se decidă dacă se face sau nu comasarea alegerilor. Amânarea ar veni în contextul în care între partidele aflate la guvernare ar exista mai multe înțelegeri. Întrebat la Antena 3 CNN ce se află în spatele acestei rupturi, Bogdan Chirieac a spus:

"Înțeleg că pentru comasare PSD are niște condiții, inclusiv liste comune la europarlamentare, candidați susținuți în funcție de partid, primar în funcție PSD sau PNL, celălalt partid nu mai pune candidat, parlamentare comune și candidat la președenție comun din partea PSD-ului de data aceasta. Înțeleg că sunt condițiile pe care le-a cerut PSD-ul. De partea cealaltă, nu se dorește să se acorde nimic din toate acestea.

Am mai înțeles că de pe deal sau din vacanță de unde e domnia sa, Excelența Sa președintele Klaus Iohannis e de acord cu comasarea europarlamentarelor cu locale, cu tot ce înseamnă asta, cu haosul de la administrația locală de aici până la sfârșitul anului, cu încălcarea Constituției, cu încălcarea recomandărilor Bruxelles-ului și ale Comisiei de la Veneția, cu faptul că nu e normal să anunți cu trei luni înainte că schimbi localele cu patru luni, deci cu toate acestea președintele Iohannis ar vrea strict această comasare și nimic altceva.

A doua comasare e de la sine înțeleasă că un tur al prezidențialelor se va suprapune cu parlamentarele. Probabil din motive de Constituție și pur și simplu de timp, al doilea tur al prezidențialelor s-ar suprapune cu parlamentarele deoarece înțeleg că noul Parlament trebuie să intre în funcție la maximum 20 de zile după validarea sa, iar actualul Parlament își termină mandatul pe 21 decembrie, deci aici e vorba despre un acord fin, e de înțeles, aici nu se întâmplă nimic. Dar locale cu europarlamentare.... sigur, e strigător la cer să se întâmple așa ceva. Și, totuși președintele Iohannis am înțeles că dorește lucrul acesta".

Klaus Iohannis, viitorul premier al României?

Cât despre vocile care spun că președintele Klaus Iohannis s-ar pregăti să revină în PNL și eventual să fie și premier, Bogdan Chirieac a spus:

"E puțin probabil lucrul acesta, adică vă dați seama ce se face anul viitor cu oamenii în stradă. De unde să iei bani anul viitor? Anul viitor trebuie să mărești taxe și impozite, să reduci pensii și salarii, să tai din cheltuieli, sunt probleme grave. Mi-e greu să cred, funcția de premier înseamnă să vii totuși la serviciu, nu să dispari câte o lună de zile. Nu e de domnul Iohannis.

Domnia sa e bun pentru reprezentare, s-ar putea să primească înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru Ucraina că mă rog, nu trebuie să îți rupi cămașa de muncă, deci domnul Iohannis s-ar putea să se oprească la asta. Din nefericire, mi-e teamă că războiul va continua acolo, deși dacă nu ajutăm Ucraina, nu va continua prea mult după cum văd că se prăbușește frontul ucrainean și noi nu facem nimic, noi... noi suntem mici de tot, cei mari, Washington-ul și Bruxelles-ul, nu arată deloc bine lucrurile".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel