Rujeola versus alte boli ale copilăriei. Cum le deosebești. Dr. Carmen Dorobăț: Se transmit foarte ușor
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Dr. Carmen Dorobăț a explicat cum deosebim rujeola de alte boli ale copilăriei.

Simptomele specifice ale rujeolei și modalitatea în care acestea se diferențiază de alte infecții este un aspect pe care mulți dintre noi ar trebui să îl avem în vedere. Dr. Carmen Dorobăț, medic de boli infecțioase, ne explică de ce numărul cazurilor de rujeolă au luat amploare în ultima perioadă, care sunt aspectele distincte ale rujeolei și de ce există așa-numitele ”boli ale copilăriei”.

Dr. Carmen Dorobăț: Rujeola, pojarul sau cori - este același lucru

Care sunt simptomele specifice ale rujeolei și cum se deosebesc de alte infecții?

Creșterea numărului de cazuri de rujeolă poate fi atribuită, în mare parte, scăderii procentului de copii vaccinați împotriva rujeolei, ceea ce duce la o imunitate insuficientă la nivelul populației. Drept care, febra, asociată cu apariția petelor pe piele, este un semnal de alarmă pentru părinți și necesită prezentarea imediată a copilului la camera de gardă la pediatrie și la boli infecțioase.

”Rujeola este o boală infecțioasă, care face parte din categoria bolilor eruptive, adică care se caracterizează prin apariția de pete pe piele, alături de rubeolă, varicelă și scarlatină.

Ce este specific pentru rujeolă, pe lângă febră, este faptul că această erupție este mult mai intensă decât în rubeolă și scarlatină. Este însoțită de conjunctivită, deci tumefacția și înroșirea mucoasei globului ocular.

De asemenea, este însoțită de o afectare a gingiilor. Febra cu pete pe piele înseamnă că părinții trebuie să își ducă copiii categoric la camera de gardă la pediatrie și la boli infecțioase.

Este o perioadă în care, într-adevăr, numărul de cazuri de rujeolă a crescut, prin faptul că procentul de copii vaccinați anti-rujeolă a ajuns la o limită inferioară, astfel încât să nu poată să asigure imunitate la nivelul populației”, ne-a spus dr. Carmen Dorobăț, medic boli infecțioase, în exclusivitate pentru DC Medical.

De ce sunt copiii sunt mai predispuși la rujeolă și la alte ”boli ale copilăriei” decât adulții


Dr. Carmen Dorobăț explică că aceste boli sunt deosebit de contagioase și se transmit cu ușurință în mediul preșcolar și școlar, unde interacțiunea este intensă. Adulții au, de obicei, imunitate, datorită faptului că au suferit deja aceste boli în copilărie sau au fost vaccinați împotriva lor. Cu toate acestea, există posibilitatea ca unii adulți să nu fi avut aceste boli și să fie susceptibili la ele, în acest caz fiind recomandată vaccinarea.

Este posibil să existe adulți care nu au avut niciuna dintre ”bolile copilăriei”, însă, conform medicului, ”probabil că s-au vaccinat anti-rujeolă”.

”Aceste boli se numesc ”boli ale copilăriei” și apar, de regulă, la copii, pentru că sunt boli deosebit de contagioase și care, în perioada socializării din zona preșcolară și primii ani de școală, se transmit foarte ușor de la un copil la altul, pentru că, de regulă, adulții au făcut bolile acestea în perioada copilăriei și nu se mai îmbolnăvesc”, ne-a mai explicat medicul.

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel