Rujeolă, cifre îngrijorătoare: "De aici au apărut destule probleme"
Numărul cazurilor de rujeolă înregistrate anul acesta în judeţul Vaslui a ajuns la 156, au anunţat vineri, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).
În cadrul întâlnirii, prefectul Eduard Popica i-a anunţat pe primari că va fi demarată o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, cu implicarea autorităţilor locale, care trebuie să identifice copiii neimunizaţi. "Cerem autorităţilor locale să se implice în această campanie, pentru a identifica toţi copiii cu vârste între nouă luni şi nouă ani, grupele de vârstă cele mai afectate de epidemie, care nu au fost vaccinaţi, dar şi locurile în care aceştia vor fi imunizaţi în cadrul campaniei, în cazul în care în localităţile respective nu sunt unităţi medicale sau medici de familie. În zonele în care nu sunt medici de familie, vor participa voluntari", a spus prefectul Eduard Popica.
Reprezentanţii DSP Vaslui au precizat că în prezent sunt suficiente doze de vaccin atât pentru imunizarea copiilor restanţieri la vaccin, cât şi a celor care împlinesc vârste pentru vaccinare. 'Numărul total de doze primite la nivelul DSP este de 7.700, dintre care 1.111 doze au fost repartizate în teritoriu. La această dată sunt înregistraţi un număr de 4.509 copii restanţieri la vaccinarea antirujeolică, motivele de nevaccinare fiind reprezentate de refuz şi neprezentare la medic. Există mulţi copii care nu sunt înscrişi la medicul de familie, care nu au documente sau care figurează ca fiind înscrişi la medici, dar de fapt sunt plecaţi în alte localităţi. Cu ajutorul autorităţilor locale, toate aceste situaţii trebuie rezolvate. Este foarte important ca părinţii să înţeleagă importanţa vaccinării. Din păcate, rujeola este o boală care ucide şi nu avem voie să ne lăsăm copiii să moară', a declarat dr. Luminiţa Costache, medic epidemiolog în cadrul DSP Vaslui. Preşedintele CJ, Dumitru Buzatu, le-a cerut primarilor să se implice în campanie, să meargă din casă în casă, pentru a-i lămuri pe cetăţeni cât de importantă este vaccinarea împotriva rujeolei. 'Avem de-a face, în special în zona rurală, cu difuzarea de tot felul de informaţii neverificate şi nereale, lansate de oricine. De aici au apărut destule probleme. Acestea vor persista, dacă nu se va acţiona în mod organizat, în cooperare cu cei care răspund de imunizare, planificat, dând sprijin, să ajungem la cetăţeni, să-i lămurim cât de importantă e vaccinarea', a subliniat Dumitru Buzatu, potrivit Agerpres.
Prefectul Eduard Popica a precizat că va evalua o dată la două săptămâni gradul de implicare a autorităţilor locale în această campanie, iar acolo unde sunt în continuare probleme vor fi luate măsuri. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în judeţul Vaslui este de 156, în luna mai fiind înregistrat şi un deces, la un bebeluş în vârstă de cinci luni. Cele mai multe cazuri de rujeolă sunt înregistrate în municipiul Vaslui, suburbia Rediu, unde au fost confirmate 57 de cazuri. Potrivit DSP, la Institutul Cantacuzino au fost trimise probe de ser de la 20 de persoane suspecte de rujeolă.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News