Rubarba, beneficii. Reduce COLESTEROLUL RĂU, scade TENSIUNEA ARTERIALă şi protejează FICATUL
Cultivată încă din China Antică pentru proprietăţile sale medicinale şi mai scumpă decât şofranul în Europa medievală, această plantă este cunoscută acum datorită tradiţionalelor plăcinte care o conţin.
Rubarda, deşi este o legumă, a fost catalogată drept fruct în Statele Unite ale Americii în 1947 în scopuri economice. Asemănătoare cu tijele de ţelină, însă de culoare roz, este consumată în principal în deserturi, deşi poate fi folosită fără probleme şi crudă. Cu un conţinut bogat de minerale, vitamina C, calciu, fier şi fosfor, rubarda are, pe lângă calităţile culinare, importante proprietăţi curative.
Previne cancerul
Datorită licopenului şi a antocianinelor, nişte antioxidanţi deosebit de puternici, consumul de rubardă protejează organismul împotriva cancerului. De asemenea, rubarba este recomandată în protecţia anticanceroasă a sistemului digestiv şi a plămânilor.
Protejează ficatul
Studiile arată că persoanele care au consumat rubarba sau suplimente alimentare pe baza acesteia au eliminat toxinele din organism mai eficient, iar funcţiile hepatice li s-au îmbunătăţit. Potrivit cercetărilor, rubarba este un bun tonic şi regenerator al celulelor hepatice.
Scade tensiunea arterială
O altă proprietate de neignorat este efectul reglator pe care rubarba îl are asupra tensiunii arteriale. Mai mult, studiile arată că poate fi consumată şi de persoanele gravide.
Scade colesterolul rău
Consumul de rubarbă proaspătă este indicat persoanelor care suferă de hipercolesterolemie (colesterol mare). Un studiu efectuat pe 10 pacienţi cu colesterol ridicat a arătat că tulpinile de rubarbă consumate zilnic, timp de patru săptămâni, pot scădea colesterolul total cu 8%, iar colesterolul LDL (colesterolul rău) cu 9%.
Contraindicaţii
Consumul de rubarbă nu este recomandat persoanelr care suferă de gută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News