Roverul Perseverance a descoperit o rocă ciudată pe Marte / FOTO
În urmă cu aproape două luni, roverul Perseverance a amartizat pe Planeta Roșie și a început să colecteze noi informații de pe aceasta. Anterior, roverele Curiosity și Opportunity au ajuns pe Marte.
NASA a publicat imagini cu rocă marțiană care a fost studiată recent de roverul Perseverance cu ajutorul instrumentului său cu laser.
„În timp ce elicopterul (n.r. Ingenuity) se pregătește, nu pot să mă abțin să nu analizez rocile din apropiere. Roca asta ciudată a stârnit multe ipoteze din partea echipei mele științifice”, a fost postat recent pe contul oficial de Twitter al roverului Perseverance.
Piatra din imagini, cu o lungime aproximativă de 15 cm, pare să fie presărată cu găuri destul de mari. Însă, acelea nu sunt singurele găuri pe care le are roca.
„Dacă vă uitați mai îndeaproape, puteți observa urmele de laser pe care le-am făcut eu pentru a afla mai multe”, mai arată postarea de pe Twitter.
While the helicopter is getting ready, I can’t help checking out nearby rocks. This odd one has my science team trading lots of hypotheses.
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) March 31, 2021
It’s about 6 inches (15 cm) long. If you look closely, you might spot the row of laser marks where I zapped it to learn more. pic.twitter.com/sq4ecvqsOu
Dovezi ale vieții microbiene antice pe Marte
Într-adevăr, un set de urme mai mici poate fi văzut în partea din dreapta a imaginii. Acolo, instrumentul SuperCam al roverului Perseverance a penetrat straturile exterioare ale rocii.
Laserul este îndeajuns de sensibil încât să obțină informații despre compoziția organică a rocii prin electrocutarea sa cu un laser îndeajuns de puternic încât să atingă o temperatură de aproximativ 9.900 grade Celsius. Apoi, o cameră specială analizează vaporii produși, scrie Futurism.
NASA speră să folosească sistemul astfel încât să obțină mai multe informații despre posibile biosemnături sau dovezi ale vieții microbiene antice de pe Marte. La începutul lunii, NASA a publicat și înregistrări făcute cu microfonul roverului Perseverance.
Din ce era alcătuită o altă rocă studiată de Perseverance?
Până acum, oamenii de știință au observat că o altă rocă, poreclită Máaz, care a fost electrocutată de laser la începutul lunii martie, era alcătuită din bazalt, rocă vulcanică comună atât pe Marte cât și pe Pământ.
Roca și multe altele asemănătoare „s-au scurs în Lacul Jezero și s-au solidificat împreună”, a sugerat Roger Wiens, investigator principal al proiectului SuperCam, făcând referire la locul de amartizare al roverului Perseverance. Cercetătorii cred că zona este bazinul unui lac antic, potrivit Descopera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News