Rosstat a raportat o reducere record a populației Rusiei: Ritmul aproape s-a triplat față de acum 2 ani
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Rusia își continuă căderea liberă în abisul demografic, stabilind recorduri absolute pentru ritmul în care populația permanentă a țării este în scădere, notează The Moscow Times.

În ianuarie-mai 2022, rezidenții permanenți ai Federației Ruse au scăzut cu 430,3 mii, iar populația totală a scăzut la 145,1 milioane de locuitori - minimul de la anexarea Crimeei, a raportat Rosstat în raportul lunar cu privire la situația socio-economică a țării.

Comparativ cu aceeași perioadă din 2021, ritmul cu care populația din Rusia scade a crescut de 1,6 ori, iar comparativ cu 2020, aproape sa triplat.

În medie, țara a pierdut 86 de mii de rezidenți permanenți în fiecare lună, ceea ce nu a fost niciodată observat în întreaga istorie modernă, reiese din statistici. Anti-recordul anterior a fost stabilit în 2002, când populația a scăzut cu 685.000 de persoane într-un an, sau o medie de 57.000 pe lună.

Mortalitatea în Rusia, conform lui Rosstat, în ianuarie-mai a scăzut cu 36,1 mii de persoane, la 878,3 mii. Numărul nașterilor a scăzut cu 31,1 mii - până la 523,2 mii copii.

Scăderea naturală a populației s-a ridicat, astfel, la 355 de mii de oameni. În medie, în țară au avut loc 1,7 decese la fiecare naștere, iar în unele regiuni această diferență s-a dovedit a fi de trei ori și mai mare, notează Rosstat.

Față de anul trecut, declinul natural a scăzut ușor (cu 5 mii de persoane), dar a fost completată de un exod brusc - 75,3 mii persoane.

Față de totalul cumulat de la începutul anului 2020, populația Rusiei a scăzut cu 1,62 milioane de oameni. Ca urmare, două treimi din creșterea care a apărut după anexarea Crimeei (2,4 milioane) a fost eliminată. Fără a ține cont de peninsula, populația Rusiei este aproape de minimele istorice arătate în 2008 - 142,7 milioane de oameni.

Procesul de scădere a populației din Rusia va continua, iar până în 2050 țara va avea 133 de milioane de locuitori, prezice Departamentul pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU.

Pierzând în medie 316 mii de oameni pe an, Rusia va zbura din primele 10 țări din lume în ceea ce privește populația.

Guvernul Rusiei a raportat accelerarea scăderii economice. Cât de mare este colapsul

Ritmul de scădere a economiei ruse în iunie s-a accelerat pentru a treia lună consecutiv, a raportat Ministerul Dezvoltării Economice din Rusia, potrivit The Moscow Times.

PIB-ul Rusiei s-a prăbușit cu 4,9% după ce s-a contractat cu 4,3% în mai și cu 2,8% în aprilie. Pe un total cumulat al trimestrului, economia a pierdut 4% din PIB, eliminând toată creșterea înregistrată în primele luni ale anului, dinainte de război.

Deși petroliștii ruși au reușit să restabilească aproape toată producția pierdută în primăvară, iar prețul mediu în Ural a depășit 90 de dolari pe baril, în segmentul fără resurse al industriei, „colapsul se intensifică”, spune Evgeni  Suvorov, economist la Banca Centrocredit.

Rata de scădere a producției la fabricile și uzinele care nu au legătură cu minerit a ajuns la 4,5% (față de 3,2% în mai și 2,1% în aprilie). Metalurgiștii, care au pierdut o treime din vânzări pe piețele de export, au înregistrat o reducere a producției cu 6,4%, iar pentru produsele finite - cu 16,9%. Un colaps de două cifre (cu 12,2%) a început în producția de electronice și optice după o întrerupere a aprovizionării cu cipuri și componente importate. Industria auto din Rusia rămâne în comă, unde două dintre cele 18 fabrici au rămas în funcțiune.

Potrivit rezultatelor din al doilea trimestru, utilizarea capacității în industria prelucrătoare a scăzut de la 60,1% la 59,3%, iar acesta este aproape de minimul pandemiei (59%), a declarat Georgi Ostapkovich, directorul Centrului HSE pentru Cercetare de Piață.

Scăderea transportului de mărfuri s-a accelerat de trei ori - de la 1,8% la 5,8%, în timp ce comerțul cu ridicata a cunoscut un colaps de 18,3% după 15,5% în martie.

„Aceasta înseamnă că cererea consumatorilor încă nu s-a redresat”, spune Natalia Orlova, economist șef la Alfa Bank. Deși în mod nominal, potrivit lui Rosstat, salariile în Rusia au crescut cu 10% față de anul trecut, acest lucru nu a fost suficient pentru a compensa creșterea inflației și, în termeni reali, 70 de milioane de cetățeni care lucrează au devenit mai săraci cu 6,1%.

Pentru ca economia să înceapă să se redreseze, este necesară restabilirea veniturilor, spune Dmitri Polevoi, director de investiții la IC Loko-Invest. Dar până acum, tendința este inversă: fiecare a doua companie reduce costurile cu personalul și fiecare cincime refuză să plătească bonusuri, a arătat sondajul Aktion Personnel and HR. Oamenii cu pierderi de venit reduc cheltuielile: vânzările cu amănuntul au scăzut cu aproape 10% pentru a doua lună consecutiv.

În general, economia se micșorează cu un ritm record în ultimii 13 ani, dar acesta nu este un rezultat rău, având în vedere previziunile care au fost date în primăvară. „O rublă puternică dă un impuls încrederii consumatorilor, iar ieșirea companiilor occidentale alimentează așteptările de profituri mai mari” pentru jucătorii locali, a spus Alexander Iskakov, economist la Bloomberg Economics.

Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit prognoza pentru Rusia și acum se așteaptă la o scădere de 6% în acest an, în loc de 8,5%. Goldman Sachs prezice chiar o scădere a PIB-ului de doar 3,5%. Riscurile rămân pentru economie, spune Orlova: în primul rând, aceștia sunt factori geopolitici. Ea estimează că economia va pierde 6% în acest an.

Fenomenele de criză din economie vor crește până la sfârșitul anului, consideră Olga Belenkaya, șefa departamentului de analiză macroeconomică de la Finam.

Un embargo asupra petrolului rusesc și un „plafon de preț” în curs de negociere de către SUA și țările UE vor reduce veniturile din energie, iar scăderea producției s-ar putea intensifica pe măsură ce stocurile de materii prime și componente ale industriei sunt epuizate, avertizează Belenkaya.

Situația în industria non-primară continuă să se deterioreze, precizează ea: în special în sectoarele legate de export (metalurgie, chimie, prelucrarea lemnului) sau de deficit de materii prime sau componente din import (producția de autovehicule, industria textilă, producția de mobilă).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel