Data publicării:

Roșia Montană și Constituția. Culisele împăcării dintre Ponta și Antonescu

Autor: Ion Voicu, ionvoicu | Categorie: Politica
WhatsApp

Subiectul Roșia Montană și evoluțiile politice din acest weekend pot arăta dacă USL va avea un candidat comun sau cele două partide principale se vor lupta la prezidențiale. Conflictul a fost, ca de obicei, orchestrat de Traian Băsescu, care a reușit să împiedice consolidarea alianței, cu ajutorul CCR.

Paradoxal, dar Roșia Montană are cea mai mare miză dintre toate conflictele din USL. Victor Ponta a recunoscut public că a fost afectat de lipsa de solidaritate a lui Crin Antonescu, care l-a lăsat în ofsaid atunci când a declanșat opoziția liberalilor la investiția RMGC. Respingerea proiectului minier a fost cel mai important atac la adresa guvernării, venit chiar din interiorul arcului guvernamental.

Miza pentru Victor Ponta 

Investiția RMGC este vitală pentru guvern. Proiectul se află într-o fază avansată de implementare și ar putea începe imediat să producă efecte în economie. Practic, este singura speranță pentru ieșirea din stagnare a unor domenii importante (construcții, ciment, producția de energie electrică, transporturi). Suma pe care o vor injecta în economie canadienii, de circa 1 miliard de dolari, ar reporni activitatea în sectoarele amintite, dincolo de furnizarea unor locuri de muncă și a taxelor aferente. La fel de important este și semnalul transmis investitorilor. Investițiile străine directe au scăzut dramatic în ultimii doi ani, iar perspectiva anului 2014, cu două rânduri de alegeri, nu este îmbucurătoare. Blocarea unei investiții după o decizie politică luată la presiunea unor grupuri de eco-anarhiști va pune cruce oricăror proiecte industriale cu finanțare externă. Respingerea proiectului i-ar aduce voturi lui Antonescu, întrucât campania de propagandă anti-RMGC a funcționat ani de zile, inclusiv cu sprijinul USL. Guvernul Ponta și-ar eroda semnificativ popularitatea, în lipsa unor succese în economie, ceea ce va vulnerabiliza PSD și poziția lui Victor Ponta. O alianță a PSD cu PDL, pentru deblocarea proiectului, ar trimite electoratul dur anti-Băsescu în tabăra lui Antonescu, indiferent de opțiunile politice anterioare.

Variantele lui Crin Antonescu

În lipsa unei susțineri a PSD, Crin Antonescu era silit să capteze alegători din zonele marginale ale spectrului electoral (persoane care nu merg, de regulă, la vot, dar care manifestă ”anti”, dezamăgiții de întreaga clasă politică), ca și din bazinul de stânga (persoane care resping capitalul străin, colonializarea țării etc). În perspectiva ruperii USL, Crin Antonescu ieșea din asocierea cu Ponta pe cai mari, dacă PNL pleca din guvern din cauza Roșiei Montane. Discuțiile cu Victor Ponta au avut loc vineri, motiv pentru care concluziile Comisiei Roșia Montană au fost amânate pentru luni. Oferta PSD, de a candida pe liste comune la europarlamentare a fost respinsă de PNL, iar în spațiul public lideri social-democrați au negat informația, pentru a nu da impresia că PSD se roagă de aliatul mai slab. A rămas ca subiect de negociere doar investiția de la Roșia Montană.

Concluziile Comisiei Roșia Montană, barometru pentru soarta USL

Concluziile Comisiei puteau urma trei scenarii:

1. aprobarea variantei Guvernului, cu susținerea PNL. Ar fi însemnat reconstrucția alianței, la nivelul din 2012, dar ar fi lăsat PNL în ofsaid, cu dificultăți majore de a explica schimbarea de direcție.

2. respingerea proiectului, pe probleme de fond, care preluau mesajele din Piața Universității. Abordarea excludea, practic, PNL de la guvernare.

3. respingerea proiectului, pe aspecte de procedură și reluarea discuțiilor, în plen, pe un proiect de lege care va constitui și pe viitor monedă de schimb cu PSD. Astfel se menține alianța și capacitatea de negociere cu Victor Ponta.

Schimbarea Constituției, soluția sabotată de Traian Băsescu

De fapt, de ce ar încerca PSD să-și impună propriul candidat la președinție? Miza ar trebui să fie guvernarea, deci Palatul Victoria, nu Palatul Cotroceni. Jocurile, în ultimii opt ani, au fost făcute însă de președinte.

Cu noua Constituție, PSD nu avea de ce se teme: președintele este obligat să dea mandat partidului care obține cele mai multe voturi, chiar dacă nu are majoritatea. În orice ecuație, PSD are cel mai mare bazin electoral, deci ar avea prima șansă să pună premierul, chiar fără alianțe pre-electorale. Din păcate, proiectul revizuirii s-a blocat.

”Mai multe lucruri ar putea să-l oblige pe Victor Ponta să candideze", crede politologul Constantin Pârvulescu. "Pot fi unele presiuni din propriul partid, poate fi dorința de a controla ambele centre de putere etc. Însă, istoria mandatelor lui Traian Băsescu a arătat că un președinte de altă culoare decât premierul ar putea duce la o schimbare de guvern. Există sentimentul că, în absența funcției prezidențiale, nu ai o stabilitate la guvernare. Iar asta se transmite și la structurile locale, pe lângă neîncrederea existentă înte aliații din USL, la nivel de bază. E unul din motivele pentru care Traian Băsescu a încercat să blocheze proiectul referendumului, la CCR. Noua Constituție ar fi creat un spațiu politic stabil, previzibil. Actuala, creează instabilitate, accentuând fisurile din alianța aflată la guvernare. De aceea, Băsescu a jucat cu Legea Referendumului, împiedicând modificarea Constituției și generând tensiuni în USL”, a spus Pârvulescu.

De remarcat că PSD a făcut, în ultima lună, două propuneri PNL, pentru reluarea procesului de revizuire a Constituției. Ultima ofertă a fost avansată joi, înainte de discuțiile Antonescu-Ponta pentru salvarea USL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel