Rompetrol Rafinare, în TOP-ul firmelor din judeţul Constanţa
Rompetrol Rafinare este cea mai puternică şi performantă companie din judeţul Constanţa, potrivit Topului firmelor constănţene pe 2015, făcut public, zilele trecute de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură. Gala de cinci stele a celei de-a XXIII-a ediţie a „Topului judeţean al societăţilor din judeţul Constanţa" a fost găzduită de Complexul „Melody" din Mamaia.
Preşedintele CCINA Constanţa, Mihai Daraban, a premiat Rompetrol Rafinare cu două premii I, fiind compania cu cea mai mare cifră de afaceri din judeţ (9.811.196.252 lei), dar şi cu cel mai mare profit brut înregistrat în 2015 (404.210.009 lei). De asemenea, compania este cel mai mare contributor din Constanţa la bugetul naţional şi cel local.
De asemenea, Rompetrol Rafinare continuă creşterea profitului net, cu 23% în primul semestru din 2016.
„Performanţele constante ale Rompetrol Rafinare au fost realizate în urma investiţiilor susţinute de KMG International şi unicul său acţionar, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan, KazMunayGas, pentru creşterea capacităţii de prelucrare a rafinăriei Petromidia - peste 5 milioane tone anual şi a gradului de flexibilitate a acesteia, precum şi în modernizarea instalaţiilor industriale. Prin capacitatea disponibilă de rafinare, dar şi logistica dezvoltată în Marea Neagră pentru transferul ţiţeiului prelucrat şi activităţile de export şi trading, KMG International reprezintă un pol energetic de stabilitate din punctul de vedere al siguranţei aprovizionării cu materie primă, precum şi în ceea ce priveşte echilibrul în consumul naţional de carburanţi", a declarat, într-un comunicat de presă recent, Yedil Utekov, director general al Rompetrol Rafinare.
[citeste si]
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat un rezultat net consolidat în valoare de 62 de milioane de dolari în anul 2015, marcând astfel trecerea pe profit a rafinăriilor Petromidia şi Vega, un record istoric al ultimilor 11 ani. Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) s-a ridicat la 112 milioane de dolari în 2015, în creştere cu 30% faţă de cel aferent anului 2014 (86 de milioane de dolari).
Petromidia, care asigură peste 40% din capacitatea de rafinare a României, a prelucrat 4,95 de milioane de tone de materie primă în 2015, nivel similar recordului atins în 2014 (5,05 milioane de tone), în condiţiile în care instalaţiile de producţie au fost oprite temporar pentru o perioadă de 40 de zile, pentru revizia generală programată, operaţiune finalizată cu succes în condiţii de siguranţă optime. Peste 15.000 de tone de materii prime au fost procesate pe zi în anul 2015, cea mai mare cantitate procesată de la punerea în funcţiune a rafinăriei, în 1979.
Pentru al doilea an consecutiv, rafinăria a atins un nivel record al randamentului pentru produse albe (benzină, motorină, Jet), de 85,7%, iar indicele EII, care măsoară intensitatea energetică, a fost de 98,6 puncte, cel mai bun nivel înregistrat până în prezent de Petromidia. În acelaşi timp, disponibilitatea mecanică a rafinăriei a atins nivelul record de 96,9% în 2015, iar costul de procesare a scăzut la 17 dolari/tonă. Petromidia a produs cea mai mare cantitate de motorină din istoria sa (2,47 de milioane de tone) în 2015, la cel mai bun randament (50%, faţă de 48,8% în 2014 şi 46% în 2013).
De asemenea, Rafinăria Vega a procesat cantităţi record de bitum (80.000 de tone) şi de hexan (71.000 de tone), datorită calităţii îmbunătăţite a materiei prime şi creşterii cererii de pe piaţa regională. Exporturile Rompetrol Rafinare şi-au menţinut trendul ascendent din punct de vedere cantitativ în 2015, fiind mai mari cu 2% comparativ cu cele din 2014. Valoarea exporturilor s-a ridicat la aproximativ 1,3 miliarde de dolari în 2015, nivel mai scăzut comparativ cu anul 2014. Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind pe segmentul de rafinare peste 284 de milioane de dolari în trimestrul IV al anului 2015 şi aproape 1,4 miliarde de dolari în anul 2015. Scăderea semnificativă a cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere au determinat o evoluţie descendentă a cifrei de afaceri brută consolidată din 2015 (-32%), a cărei valoare s-a situat la 3,8 miliarde de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News